Lifestyle

7 tips voor jouw virtuele sollicitatiegesprek

7 tips voor jouw virtuele sollicitatiegesprek

Het leven gaat - ondanks dat we allemaal thuiszitten - gewoon door. Dit geldt ook voor het beginnen aan je eerste baan, het zoeken van een stage, of het veranderen van werk. Het sollicitatieproces speelt zich alleen nu voornamelijk thuis af.

Voordelen van een online gesprek is dat jij je in ieder geval niet druk hoeft te maken over hoe jij er komt, waar je moet parkeren en rekening moet houden met eventuele vertraging. Dat scheelt weer! Verder zijn alle traditionele sollicitatiegesprek tips en adviezen zijn nog altijd van toepassing maar bij een online sollicitatiegesprek, komen een aantal andere tips ook goed van pas. 

Deze zeven tips voor jouw virtuele sollicitatie kun je ook toepassen bij online meetings of bij een online mondeling tentamen.

 

1. Licht, licht en nog eens licht

Een goede eerste indruk maak je door het gebruiken van goed licht. Pak je laptop en loop door je huis op zoek naar het perfecte licht. Dit kan daglicht zijn, licht van een professionele ringlamp of gewoon je bureaulamp. Probeer alles uit, je kan het zo gek niet bedenken. Zelfs een staaflamp die wordt gebruikt bij het klussen, kan van pas komen. Als je verschillende opties hebt, kies dan voor een ledlamp. Let op hoe het licht valt op je gezicht en voorkom nare schaduwen. Vergeet niet om je webcam schoon te maken!

2. Afleiding op de achtergrond

Heb je het juiste licht gevonden? Denk nu na over je achtergrond. Ruim alle troep op! Zorg dat degene met wie je het gesprek hebt, niet afgeleid wordt door - bijvoorbeeld - jouw vuile was op de achtergrond. De setting waarin je zit kan een negatief beeld creëren, maar óók een positieve. Tijdens een gesprek kun jij een indruk geven van wie jij bent. Dit kun je doen door specifieke items tentoon te stellen. Denk aan je favoriete boeken, muziek, diploma's of familiefoto's.

3. Oogcontact en lichaamstaal

De regel van derden is belangrijk bij het neerzetten van je laptop. Deze regel houdt - min of meer - in dat je camera ongeveer op ooghoogte zit. Zet je laptop op een doos of een aantal boeken als het nodig is. Probeer zo veel mogelijk oogcontact te maken en staar niet de hele tijd naar jezelf op het scherm! Maak het je zelf makkelijk door een sticker met googly ogen te plakken naast de camera. Let ook op je lichaamstaal tijdens het gesprek. Non-verbale communicatie is op afstand ook belangrijk.

4. Kleding & make-up

Kleed jezelf op dezelfde manier aan, als dat je dat zou doen voor een fysiek gesprek. Dit betekent natuurlijk dat je niet in je slobberkleding of pyjamabroek moet gaan zitten. Het is zelfs bewezen dat hetgeen wat je aantrekt, invloed heeft op je stemming en prestaties. Zo voorkom je ook een awkward moment als je toevallig op moet gaan staan. Tip! Trek mooie lingerie aan om je krachtiger te voelen. Niemand die het ziet onder je kleding maar het laat je wel zelfverzekerder overkomen.

De camera maakt je huid extra glanzend. Als je nooit make-up draagt, poeder dan je gezicht in ieder geval af. Vermijd alle glanzende make-up en ga voor matte producten. Een beetje highlighter kan wel! Doe je make-up achter je laptop in plaats van voor de spiegel.

5. Rustige ruimte

Zorg dat je tijdens je gesprek met rust wordt gelaten. Laat iedereen in je huishouden weten dat je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt en vraag ze om je niet te storen. Wees jezelf. Als je verwacht dat de deurbel kan gaan of dat één van je kinderen rumoer gaat maken, geef dit dan van tevoren aan. Zo kom je oprecht over en mensen zijn meestal begripvol. Zet jezelf op mute als je niet aan het praten bent en doe de meldingen van je telefoon uit. Etiquette is ook online belangrijk. Mensen hebben het door als je aandacht tussendoor ergens anders op gericht is.

6. Dubbelcheck je technologie

Alles wat mis kan gaan, gaat mis. Tenzij jij je er op voorbereidt en alles goed controleert. Neem van tevoren genoeg tijd om je camera, microfoon en je internetverbinding te checken. Als er wel iets aan de hand is, kun je dit op tijd aangeven of eventueel nog oplossen.

7. Lees de instructies

Er zijn verschillende platformen die kunnen worden gebruikt. Zoom, Skype, Google Meets, Microsoft Teams, et cetera. Bereid je van tevoren voor door de software te installeren, een account aan te maken en na te gaan of het werkt. Het kan ook zijn dat je inlogcodes nodig hebt of iets dergelijks. Lees de instructies goed door en wees voorbereid.

Succes met je nieuwe baan!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top