Health

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een maand stopt met drinken

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je een maand stopt met drinken

Dry January is ingegaan en wie meedoet moet de hele maand niet drinken. Voor de één is 31 dagen stoppen een makkie, terwijl de ander hier wat meer moeite mee heeft. Dat het zo'n populair nieuwjaarsvoornemen is, heeft natuurlijk te maken met dat stoppen met alcohol gezond voor je is. 

Even wat feitjes. Volgens de richtlijnen mag een man zichzelf van maximaal twee glaasjes alcohol per dag voorzien en een vrouw van maximaal één glaasje. Daarnaast drinkt een persoon met een gemiddeld inkomen zo’n 9,5 liter per jaar. Dit is niet omdat ze verslaafd zijn aan alcohol, maar omdat ze het gezellig vinden om in het weekend een glaasje met vrienden te drinken. 

Ook zo benieuwd wat er met je lichaam gebeurt nadat je een maand géén alcohol hebt gedronken? Lees dan snel mee!

1 van 5

1.   De lever kan herstellen

Wanneer je regelmatig alcohol drinkt, zal je zonder dat je dat zelf doorhebt, je lever hard aan het werk zetten. Omdat de lever een tolerant orgaan is, kan er binnen twee weken al positieve veranderingen optreden door geen alcohol te drinken. Zo kan de lever zich niet alleen langzaamaan herstellen, maar kan dit orgaan zich ook bezighouden met andere belangrijke taken. Denk hierbij aan het afbreken van gifstoffen en overtollige hormonen die afgebroken moeten worden.

via GIPHY

1 van 5
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top