Beauty

Dit is álles wat je moet weten over halal make-up

Dit is álles wat je moet weten over halal make-up

Met de groei van een collectief ‘ecologisch bewustzijn’, zien we steeds meer mensen in het afgelopen decennium overstappen op een bewuster leven. Niet alleen wordt deze omschakeling groter, maar ook steeds meer make-up labels beginnen een biologische of veganistische lijn op de markt te brengen.

De kunst hiervan is om te begrijpen waar de kwetsbaarheid van ons milieu ligt en het belang van de bescherming ervan. Langzamerhand verschijnt er een derde label binnen onze samenleving dat steeds meer aanwezig is: halal. Maar wat houdt halal binnen de make-up branche precies in? En waar kunnen wij deze producten verkrijgen?

Hieronder vertellen wij álles wat je moet weten over halal make-up!

Wat houdt halal make-up in?

De term ‘halal’ betekent simpelweg; producten die zijn geproduceerd en samengesteld uit ingrediënten die volgens de islamitische wet zijn ‘toegestaan’. Ingrediënten die binnen deze consumptie verboden zijn, worden ‘haram’ genoemd. Gezien cosmetica meestal plaatselijk wordt aangebracht en onze huid het grootste en meest absorberende orgaan is, kunnen we dus stellen dat het aanbrengen van make-up onder het kopje consumeren valt. Je consumeert namelijk indirect de ingrediënten van het product.

Voor halal make-up is het belangrijk dat voor een product de juiste certificeringskanalen doorlopen zijn. Dit om er zeker van te zijn dat de producten geen menselijke- en dierlijke stoffen zoals varken, besmetting tijdens bereiding en alcohol bevat tijdens en na de productie. Om halal gecertificeerd te zijn, moet elke bron van ieder ingrediënt achterhaald kunnen worden. Op deze manier kan worden vastgesteld dat de producten volgens de sharia, oftewel islamitische wet, zijn geproduceerd.

Is halal make-up ook altijd vegan?

Zowel moslims als veganisten kunnen met een gerust hart van halal cosmetica genieten. Let wel op dat veganistische make-up alcohol kan bevatten en het ongepast is om deze in combinatie met halal producten te gebruiken. Het verschil tussen veganistische en halal cosmetica, is dat veganistische producten geen dierlijke stoffen bevat (zoals eieren of zuivel), maar wél verboden ingrediënten (haram) kan hebben, zoals alcohol.

Sidenote: lees altijd voor aankoop van een product de ingrediëntenlijst en certificering! Dit is cruciaal voor iedere consument om er zeker van te zijn dat het desbetreffende product voldoet aan jouw persoonlijke eisen.

Waar koop je halal make-up?

Halal make-up is een stuk dichterbij dan je denkt. Het geweldige merk, genaamd NOTE Cosmétique, is nu exclusief verkrijgbaar bij Kruidvat. Hoe tof is dat? NOTE Cosmétique is namelijk cosmetica dat PETA cruelty-free- en halal gecertificeerd is, dermatologisch en oftalmologisch is getest en vrij van parabenen is. Daarnaast staan ze voor inclusiviteit en toegankelijkheid. Dit wel zeggen dat er geen grenzen verbonden zijn aan schoonheid en iedereen welkom is bij de NOTE Cosmétique community. Nog een leuk feitje over dit merk is, dat de prijzen ontzettend toegankelijk zijn!

NOTE Cosmétique biedt verschillende hoog gepigmenteerde producten aan voor de lippen, ogen en gezicht. Zij werken onder andere met de ingrediënten arganolie, citrusvruchten, koraalzeewier, sheaboter, macadamia-olie en vitaminen. Perfect voor consumenten die voor een bewuste keuze gaan!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top