Lifestyle

10 manieren om te relaxen na een stressvolle dag

10 manieren om te relaxen na een stressvolle dag

Tijdens een drukke werkweek kan het voelen alsof er geen einde komt aan alle drukte. Uitstellen is geen optie, want er moet nog veel gedaan worden. Als je constant in de weer bent, zowel tijdens je werk als wanneer je thuis bent, dan kunnen er weleens stressvolle pieken ontstaan. Daarom is het fijn om na een lange stressvolle dag de ontspanning op te kunnen zoeken. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder!

1. Haal een frisse neus

Een heerlijke wandeling door het bos of gewoon door je eigen straat, kan al wonderen verrichten. Je hebt het zelf niet altijd door, maar zodra je een grote hap frisse lucht neemt, voelt deze harde wereld al een stuk zachter aan. Soms is er een duwtje in de rug nodig om te beseffen hoe waardevol en mooi het leven kan zijn. En hoeveel je kunt genieten van de kleine dingen om je heen.

2. Lezen

Plof op de bank neer en lees een goed boek. Vaak verslinden we tijdens de vakantie verschillende exemplaren, maar hoe heerlijk is het om eens in je vrije tijd te ontspannen door middel van een boek of een tijdschrift? Vaak pakken we uit gewenning al snel onze telefoon erbij, terwijl een goed boek lezen veel ontspannener werkt en ook nog eens hartstikke gezond is!

3. Neem een warm bad

Na een stressvolle dag is er niets lekkerder dan een heerlijk warm bad. Even al je spieren, in zowel je schouders als nek laten ontspannen, kan al veel betekenen voor je fysieke gezondheid. Speel daarnaast nog een ontspannend muziekje af, steek gezellig wat kaarsjes aan, doe een maskertje op en genieten maar! Met deze geweldige spa avond kan geen stressvolle gedachte jou nog uit het veld slaan.   

4. Haal de stekker uit social media

Tegenwoordig kan social media veel effect hebben op zowel jouw mentale als fysieke gezondheid. Het is erg moeilijk om die ene verbinding met de gehele wereld te verbreken, want social media kan zoveel positiefs met zich meebrengen. Het is een ontzettend groot en creatief platform, waarbij je geïnspireerd en geamuseerd kunt worden en dat terwijl je tegelijkertijd dagelijks geconfronteerd wordt met het ‘perfecte plaatje’. Uiteindelijk gaat het om jezelf en gaat het niet over de aantal likes die je op een foto behaalt. Het is acceptabel om je telefoon uit te schakelen en om de rust te nemen die jij nodig hebt.

5. Breng tijd door met dierbaren

Door tijd te spenderen met de allerbelangrijkste personen uit je leven, vergeet je even alle zorgen om je heen. Bel ze op of nog beter; ga bij ze langs. Heb je geen puf of energie om een gesprek te hebben? Soms is een aanwezigheid van een dierbaar persoon al genoeg om je veilig en ontspannen te voelen. Zolang jij je maar op je gemak voelt.

6. Mediteer

Zoek een rustig plekje op in huis, sluit je ogen, ontspan je en concentreer je op je ademhaling. Je hoeft niet getraind te zijn om een ontspannende meditatiesessie te houden, zolang je maar tot rust komt. Probeer je te focussen op welke gedachtes er binnen komen en welke er uit gaan. Komt er een vervelende gedachte binnen? Forceer het niet, laat het aan je voorbijgaan en focus je weer op je ademhaling. Doe dit zolang jij er plezier in hebt en kom terug als een ontspannen persoon.

7. Kijk een nostalgische film

Geniet van een heerlijk kopje thee onder een warm dekentje, want door te kijken naar een film die je vroeger vaak keek, neem jij jezelf even mee terug in de tijd. Een tijd die voor jou ontzettend waardevol is en een tijd waarin je erg veel hebt gelachen en mogen genieten. Al deze emoties die opnieuw aangewakkerd worden, geven jou een gevoel van voldoening en herkenning. Voor even voel je je weer kind en vergeet je alle zorgen. Net als vroeger.

8. Luister je favoriete muziek

Wat vaak gepaard gaat met positieve en energieke gevoelens, is muziek. Muziek zorgt ervoor dat je alles om je heen vergeet en je schaamteloos mee kunt zingen op de heerlijkste hits van Beyoncé. Of je nu achter je bureau aan het werk bent, aan het koken bent of in een bubbelbad zit, met jouw favoriete muziek op, verschijnt er altijd een grote glimlach op je gezicht.

9. Schrijf je gedachten op

Soms kom je niet tot de juiste verwoordingen en weet je niet zo goed wat je ermee aan moet, daarom kan het helpen om al je emoties en gevoelens op papier te zetten. Voor de één klinkt dit ontzettend cliché en voor de ander is dit de perfecte uitlaatklep. Onthoud dat wij ook gewoon mensen zijn en soms onze gedachtes op een rijtje willen zetten. Een dagboek bijhouden kan ervoor zorgen dat je gaat inzien hoe bijzonder en kostbaar ons leven is en hoe dankbaar wij mogen zijn om deze kans te krijgen. Schrijf voor jezelf op wat jou iedere dag weer dankbaar maakt en begin en eindig de dag positief!

10. Powernap

Doe een klein dutje van ongeveer dertig minuten en ontspan. Soms is een powernap al voldoende om terug te komen als een energiek en ontspannen persoon. Een powernap kan hetzelfde werken als een herstartknop; je moest even opladen, maar kan er nu weer volledig tegenaan.

Beeld: Photo by Roberto Nickson on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top