Lifestyle

Dit is de beste manier om jouw yogamat écht goed schoon te maken

Dit is de beste manier om jouw yogamat écht goed schoon te maken

Er is niets vervelender dan voor je oefening jouw kleverige mat uit te rollen en een vleugje oud zweet over je heen te krijgen. Toch overkomt het een hoop van ons, want het schoonhouden van de yogamat wordt vaak vergeten of als bijzaak gezien.

Als je hier goed over nadenkt dan is het eigenlijk hartstikke logisch: yogamatten absorberen al het zweet, olie en vuil waarmee ze in aanraking komen. Dit betekent dat er stiekem meer vuil op je mat zit, dan je zelf misschien zou denken. Daarnaast wordt de kans op ziektekiemen ook groter. Om al dat vuil op je mat te voorkomen, is het van cruciaal belang om een regelmatige schoonmaakroutine aan te houden. Hieronder lees je een paar goede tips hoe je jouw yogamat het beste kunt reinigen!

Een paar druppels afwasmiddel

Doe warm water en een paar druppels afwasmiddel in een spuitfles. Spuit aan beiden kanten van de mat en schrob het daarna stevig schoon met een microvezeldoek. Let op dat je niet te hard schrobt, je wilt namelijk niet de grip van je yogamat eraf schrobben. Spoel je mat vervolgens met warm water af en laat hem aan de lucht drogen.

Op natuurlijke wijze

Als je een mat hebt die is gemaakt van natuurlijk boomrubber, is een mix gemaakt van water en azijn een goede oplossing om op natuurlijke wijze je mat te desinfecteren. Hiermee zorg je voor het herstel van de textuur en kleur van het rubber. Een natuurlijke olie zoals tijm of lavendel is een leuke toevoeging voor een aangename geur tijdens het desinfecteren.  

Niet zonnebaden

Laat je mat, na het grondig reinigen, niet buiten in de zon hangen. Het klinkt misschien als een goed idee, maar dit zorgt ervoor dat jouw mat uitdroogt en uiteindelijk gaat afbrokkelen. En dat wil je natuurlijk niet!

Blijf oefenen

Het gebruik van een yogamat zorgt natuurlijk voor slijtage, maar dat betekent eigenlijk dat je jouw yogamat regelmatig uit de kast haalt en dat is natuurlijk goed! Hiermee proberen wij te zeggen dat een mat die wat zweet en slijtage oploopt, gezien moet worden als iets positiefs! Een yogamat die al maanden ongebruikt in de kast blijft liggen, is natuurlijk ook niet wat je wilt. Zorg er daarom voor dat je jouw mat, eens in de maand een stevige scrub geeft. Zo zorg je niet alleen goed voor je yogamat, maar ook voor je eigen lichaam.

Beeld: Photo by Brucemars on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top