Fashion

Hier moet je op letten als je een beha koopt

Hier moet je op letten als je een beha koopt

De meesten van ons dragen elke dag een beha maar eigenlijk weten we er niet heel veel over. Zo draagt bijvoorbeeld 80% van de vrouwen de verkeerde behamaat. Weet jij bijvoorbeeld van jezelf precies welke maat je hebt? Er komen namelijk best veel dingen kijken bij het kopen van de juiste beha. Je moet rekening houden met de omvang en de cupmaat. 

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je op bepaalde dingen let wanneer je een nieuwe beha gaat kopen. Het kan namelijk rugklachten, hangende borsten en anderen ongemakken voorkomen. Daarom geven wij je een aantal tips waar je op moet letten wanneer je een beha koopt. Lees je mee? 

Minst strakke haakje

Wanneer je een nieuwe beha koopt, moet je ervoor zorgen dat hij goed zit wanneer hij op het minst strakke haakje zit. De strakke haakjes zijn namelijk voor later wanneer de beha al iets meer is uitgerekt. Als je begint met je beha te dragen op het minst strakke haakje dan doe je er een stuk langer mee. 

Rode striemen 

Heb je rode striemen op je schouders van je bandjes? Dan draag je de verkeerde maat. De steun hoort namelijk grotendeels van de rugband van je beha te komen en niet vanuit de schouderbandjes. Heb je dit wel? Dan heb je waarschijnlijk een te kleine cup en te grote omvang. 

Wisselen van maat 

Wist je dat vrouwen gemiddeld zes keer van cupmaat wisselen? Dat komt omdat borsten voor een groot deel bestaan uit vetweefsel. Zij worden beïnvloed door aankomen, afvallen, sporten en zwangerschap. Ga er dus niet zomaar van uit dat je nog steeds dezelfde maat hebt als vijf jaar geleden. 

Je menstruatie 

Als je ongesteld bent dan kun je beter nog even wachten voordat je een nieuwe beha koopt. Wanneer je ongesteld bent, zijn je borsten namelijk gevoeliger en voller. De kans is daarom groot dat je op deze manier met de verkeerde maat thuis zult komen en dan je de beha na je menstruatie niet meer goed past. 

Omvang en cupmaat 

De meest voorkomende fout bij het kopen van een beha is kiezen voor een te grote omvang en een te kleine cupmaat. Bij een te ruime omvang geeft je beha niet de juiste ondersteuning. Dat gaat óók nog eens ten koste van je looks (hoe slechter de ondersteuning, hoe meer je borsten gaan hangen) en dat is juist het laatste wat we willen, toch? 

Laten opmeten in de winkel 

Wat je het beste kunt doen, is je cupmaat en omvang laten meten in een winkel. Je kunt hiervoor het best persoonlijk advies vragen in de winkel in plaats van zelf proberen op te meten. De professional weet namelijk precies waar en hoe je je de centimeter moet houden. 

Cupmaten 

Vaak wordt gezegd dat 80B en 75C hetzelfde zijn (net als 75A en 70B, 85C en 80D enzovoort). Maar dit is niet waar! Het cupvolume is hetzelfde waardoor de maten op elkaar lijken, maar de omvang verschilt. Het kan dus dat 80B niet goed zit, maar 75C wel. Let hier dus goed op. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top