Gezichtsverzorging

Krijg je last van puistjes door een mondkapje? En hoe kun je dit voorkomen?

Krijg je last van puistjes door een mondkapje? En hoe kun je dit voorkomen?

Je hebt het waarschijnlijk zelf ook gemerkt de afgelopen tijd, je hebt huidirritaties of zelfs puistjes rondom je mond door het dragen van een mondkapje. Het heeft zelfs een naam gekregen, namelijk: maskne, van masker en acne. Het dragen van een mondkapje is al geen pretje, het is warm en het kan kriebelen. Maar zorgt het dragen van een mondmasker echt voor acne? 

Het dragen van een mondkapje op zich kan er simpelweg niet voor zorgen dat jij acne krijgt, maar het kan het wel verergeren. De stof van het masker komt namelijk constant tegen de huid aan, waardoor de puistjes gaan ontsteken. Maar er zijn manieren waarop je dit zo goed mogelijk kunt beperken. Ben je benieuwd hoe? Wij geven je een aantal tips. 

Minder of geen make-up 

Probeer eens wat vaker zonder make-up de deur uit te gaan. Al helemaal als je een mondkapje draagt, het masker bedekt toch grotendeels jouw gezicht. Je huid kan al moeilijk ademen door de mondkap, dus als jij er dan ook nog eens een hele dekkende foundation op gaat smeren, heeft je velletje er al helemaal moeite mee. Draag dus voortaan lekker alleen een dagcrème onder de mondkap en laat jouw huid ademen. 

Regelmatig wassen 

Een ander super belangrijk punt is om je mondmasker regelmatig te reinigen. Het is uiteraard beter voor het milieu om een mondkapje te dragen die je kunt hergebruiken, maar het is dan juist extra belangrijk om je mondmasker goed te wassen. Deze mondkapjes zijn namelijk vaak wat dikker, waardoor er sneller een ophoping van transpiratie en olie ontstaat. Doe je herbruikbare mondkapjes dus regelmatig in de wasmachine, zodat alle viezigheid eruit gaat. 

Let op de stof 

Een ander belangrijk aandachtspuntje is de stof. Om het krijgen van puistjes zoveel moelijk te beperken, kun je het best kiezen voor een mondkapje met een luchtige stof, zoals zijde, satijn of katoen. Door een masker van één van deze stoffen te dragen, laat je de huid namelijk nog zo goed mogelijk ademen, in plaats van wanneer je een masker draagt van een dikkere stof. 

Gezicht reinigen 

Je gezicht reinigen is natuurlijk erg belangrijk, maar na het dragen van een mondkapje is dit extra belamgrijk. Zorg er daarom voor dat je jouw gezicht aan het einde van de dag grondig reinigt. Ook is het belangrijk om je gezicht voordat je de mondkap gaat dragen hebt schoongemaakt. Zo zorg je ervoor dat er geen extra bacteriën kunnen ophopen op de huid onder de mondkap. 

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top