Haarverzorging

8 fouten die je maakt als je haar langzaam groeit

8 fouten die je maakt als je haar langzaam groeit

Groeien jouw lokken super langzaam, maar kun jij maar niet begrijpen waarom dit zo is? Er zijn onbewust vast veel (kleine) dingen die jij verkeerd doet, waardoor jij jouw haren in de weg zit om te groeien. De groei van je manen tegenhouden is natuurlijk niet de bedoeling, daarom vertellen wij jou wat je (waarschijnlijk) verkeerd doet. 

Ben je ook benieuwd wat jij al die tijd onbewust al niet helemaal goed aanpakt? Lees dan snel verder en kom erachter! 

1. Te vaak wassen 

Dit is vast niet de eerste keer dat je het hoort, het is écht niet goed om je haar te vaak te wassen. Te vaak je haar wassen zorgt er namelijk voor dat je ook de goede oliën van je hoofdhuid verwijdert. Je hoofdhuid gaat in 'overdrive' en alleen maar meer produceren, dus ook van de zogenaamde slechte oliën die je haar vet en onzuiver maken. Probeer je haar te trainen door het wat minder vaak te wassen, zodat je lokken hieraan wennen. 

2. Je masseert je hoofdhuid niet 

Het lijkt misschien overdreven, maar het is bewezen dat het masseren van je hoofdhuid je haargroei stimuleert. Door je hoofdhuid te masseren, stimuleer je namelijk de bloedsomloop. Tijdens deze handeling komen er voedingsstoffen vrij die je lichaam nodig heeft om je haar te laten groeien. Probeer er daarom een gewoonte van te maken om je hoofdhuid een paar keer per week te masseren. 

3. Elke dag je haar stijlen 

Af en toe je haar stijlen, zal je mooie lokken niet verpesten. Elke dag je haar stijlen is daarentegen niet zo'n goed plan, vooral wanneer je geen bescherming voor je haar gebruikt. Door de hitte van je stijltang breek je de bindingen van je haar af, om ze vervolgens in een andere vorm te brengen (stijl). Wanneer je dit elke dag doet, zal je haar ernstig beschadigd raken en kan het zelfs gaan uitvallen. 

4. Je gebruikt geen conditioner 

Als je geen conditioner gebruikt, wordt je haar droog en vatbaar voor breuken. Conditioner helpt je haar te versterken, herstellen en beschermen. Dit zijn cruciale punten als het gaat om stimuleren van de haargroei. Daarom is het belangrijk om altijd conditioner te gebruiken als jij je haar gaat wassen. Laat de conditioner 3-5 minuten intrekken voor een optimaal resultaat! 

5. Je borstelt nat haar met de verkeerde borstel 

Je haar borstelen als het nat is, kun je überhaupt beter laten. Nat haar is namelijk een stuk elastischer dan droog haar, waardoor het gemakkelijk afbreekt. Daarom is het extra belangrijk dat je een goede borstel gebruikt wanneer jij je haar dan toch gaat kammen als het nat is. Gebruik vooral geen borstel van plastic of metaal. Je natte haar klit dan namelijk makkelijk om de pinnen heen. Een borstel gemaakt van dierenhaar werkt het beste wanneer je nat haar kamt. Hiermee beschadig jij je haar het minst. 

6. Je droogt je haar op de verkeerde manier 

We kennen het allemaal: je komt de douche uit, je pakt een handdoek en draait je haar erin als een soort knot, lekker makkelijk. Maar helaas, ook dit is niet goed voor je lokken. Dit kan je haar nameljk beschadigen. Vooral door het materiaal van je handdoek en de spanning die je creëert door de strakke doek om je haar. Je kunt beter een katoenen T-shirt gebruiken in plaats van een handdoek. Let er dus ook op dat je haar niet zo strak in het T-shirt gewikkeld zit. Je kunt je manen ook het beste voorzichtig droog deppen in plaats van hard te wrijven. 

7. Douche niet te warm 

Warm water zorgt ervoor dat je haar uitdroogt en je haarwortels beschadigen. Hierdoor gaat je haar meer olie produceren, waardoor het tevens sneller vet zal worden. Probeer de stand dus ietsjes kouder te zetten wanneer jij je haar uitspoelt, want de hele douchebeurt in de kou zit natuurlijk niemand op te wachten.

8. Niet meteen je haar wassen 

Het is heel belangrijk om je haar eerst goed uit te spoelen (zonder shampoo) voordat jij je haar gaat wassen. Op deze manier spoel je de viezigheid uit je lokken die zich in de afgelopen dagen heeft opgehoopt. Gebruik deze 'uitspoeltijd' om je hoofdhuid een massage te geven, zoals beschreven in punt 2. 

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top