Gezichtsverzorging

Last van acne? Het kan zomaar iets anders zijn dan je eigenlijk denkt

Last van acne? Het kan zomaar iets anders zijn dan je eigenlijk denkt

Iedereen heeft het wel eens een dikke puist op zijn gezicht gehad. Met een gezwollen en dikke bult heb je waarschijnlijk gedacht: dit is een flinke acne uitbraak. Maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn want het zou zo maar eens kunnen dat jij last hebt gehad van een steenpuist. 

Een steenpuist heeft een hele andere behandeling nodig dan acne, dus let goed op, want wij vertellen jou wat je het beste met een steenpuist kan doen. Zo heb jij hopelijk snel weer een mooi en glad huidje.

Wat is nou het verschil? 

Als je goed oplet, merk je duidelijk het verschil tussen een steenpuist en acne. De steenpuist begint als een grote rode pijnlijke plek op de huid die je soms ook voelt kloppen. Dit is bij acne niet het geval en een steenpuist is groter, roder en dus pijnlijker. Daarna ontstaat er een gele puskop en daarna kun je vaak een zwart puntje zien wat bij acne niet voorkomt. 

Wat is een steenpuist

Een steenpuist is een ontsteking onderin een haarzakje wat kan ontstaan als een haarzakje verstopt raakt of door te strakke en schurende kleding op je huid. Doordat er bacteriën onderin het haarzakje komen, ontstaat de steenpuist. In veel gevallen is de bacterie stafylokokken de oorzaak, maar het kan ook komen door de bacterie streptokokken. Iedereen kan deze bacterie bij zich dragen en je hoeft er verder geen last van te hebben. Deze bacterie zit vaak op vaste plekken, zoals in je neus of je oren en daardoor zul je op deze plekken ook veel voorkomend steenpuisten krijgen wanneer je deze bacterie bij je draagt. 

Wat kan je er zelf aan doen 

Knijp een steenpuist niet uit, laat het niet weken met water en doe er geen zalf op. Als het goed is dan gaat een steenpuist binnen een week weer weg en komt de pus er vanzelf uit. Als dit gebeurd is, kan je 'm afspoelen met lauw warm water, zodat het plekje schoon is van bacteriën. Was verder vooral veel je handen en raak je gezicht niet aan.

Als het niet vanzelf weggaat 

Als de steenpuist na een week niet weggaat dan  is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Je krijgt dan op dokters advies een antibioticakuur. Goed is om ook naar de dokter te gaan voor een antibioticakuur als de steenpuist in je gezicht zit, als je afweer heel zwak is door bijvoorbeeld een ernstige ziekte als kanker of door medicijnen zoals prednison, maar ook als je ziek wordt en koorts krijgt of problemen met je hart hebt (gehad).

Verder kan jouw steenpuist een abces worden; een zwelling wat gevuld is met pus. Als je dit hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die zal een sneetje in de abces maken omdat het pus er anders niet uit kan. Let op: doe dit niet zelf, dan kan het juist erger worden!

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top