Lifestyle

Voor eens en voor altijd: kan je afvallen door citroenwater te drinken?

Voor eens en voor altijd: kan je afvallen door citroenwater te drinken?

Genoeg drinken op een dag is super belangrijk maar voor sommige mensen vormt dit een probleem om dit op een gezonde wijze te doen. Frisdranken en koffie zijn bijvoorbeeld geen goede optie. Waar je wel goed mee zit, is water. Helaas kan de smakeloosheid je tegen (gaan) staan.

Iets wat je kunt doen om water lekkerder te maken, is wat citroen erin doen. Het drinken van citroenwater heeft diverse voordelen voor je gezondheid. Er wordt zelfs gezegd dat je door citroenwater af kunt vallen. Maar is dit echt zo? We zochten het uit.

Helpt citroenwater bij afvallen?

Helaas is dit niet het geval. Citroen an sich bevat geen bestanddelen die ervoor zorgen dat je gewichtsverlies krijgt - ook niet als je het mengt met water. Als je ervoor kiest om citroenwater te drinken in plaats van een glaasje cola, dan kan dit op de lange termijn natuurlijk wel zorgen voor een afname in kilo's. 

Voordelen van citroenwater

  1. Hydratie: je bent waarschijnlijk geneigd om meer te drinken als water voorzien is van citroen omdat het een lekker smaakje heeft. En een goede hydratatie is weer super belangrijk voor je lichaam omdat dit er onder andere voor zorgt dat je spieren zich sneller herstellen, je temperatuur gereguleerd wordt en je huid beter wordt.  
     
  2. Vitamine C: deze vitamine is niet alleen goed om griep tegen te gaan, het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Zo neem je ijzer er beter door op uit eten, wordt je hart er beter van, herstelt je huid sneller en wordt collageenproductie gestimuleerd.
     
  3. Vertering: door water te drinken met citroen voordat je gaat eten, kan je vertering beter op gang komen. 
     
  4. Fytonutriënten: In citroen zitten fytonutriënten - net als in veel andere voedingsmiddelen - en deze bevatten weer antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes. 

Nadeel van citroenwater

De voornaamste keerzijde van citroenwater is dat het zuur ervan nadelige gevolgen kan hebben voor je tanden. Het aantasten van het glazuur door citroen kun je voorkomen of minimaliseren door het met een rietje te drinken.

 
Beeld: Photo by Brittney Weng on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top