Mama

Gezond eten voor je kindje naast zuigelingenvoeding: dit zijn 5 tips die je moet weten

Gezond eten voor je kindje naast zuigelingenvoeding: dit zijn 5 tips die je moet weten

Je wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor jouw kleintje. Zeker als ze jong zijn, is het super belangrijk om te letten op wat ze voor voeding binnenkrijgen. In de beginfase is er natuurlijk speciale melk voor jouw baby maar als ze toe zijn aan hapjes, gaat er een wereld voor jou en je kleintje open. 

De eerste andere dingen die je baby proeft zal hij of zij misschien niet direct lekker vinden, met grappige grimassen als resultaat. Toch is het goed om het aan te blijven bieden zodat hij smaakpalet verrijkt wordt. 

Wij hebben vijf tips voor gezond eten voor je kindje tijdens hun baby-, dreumes- en peuterperiode. 

1. Vitamine D

Het is ontzettend belangrijk om 10 microgram extra vitamine D op een dag te geven aan je kindje totdat hij of zij vier jaar oud is, naast de opvolgmelk die hij of zij bijvoorbeeld krijgt. Jouw spruit heeft dit nodig om sterke botten en tanden te krijgen. Geef je dit niet? Dan heeft je kind kans om rachitis (ook wel de Engelse Ziekte genoemd) te krijgen. Hierbij nemen de botten een verkeerde stand aan omdat ze simpelweg te zacht zijn. 

2. Groente als eerste oefenhapje

Is je baby ouder dan vier maanden en wil je het eerste oefenhapje geven naast melk? Ga dan voor een groente. Deze zijn niet zo zoet als fruit en als je met een groente begint, dan heb je meteen het 'moeilijkste' achter de rug. De kans is namelijk groter dat het fruit er wel in gaat naast zuigelingenvoeding. Goede opties om mee te beginnen zijn sperziebonen, bloemkool of worteltjes. Let er wel op dat je niet voor een nitraatrijke groente zoals andijvie, bietjes of spinazie kiest. Dat is nog niet geschikt voor je kindje. Maak vanzelfsprekend de groente heel fijn nadat je deze gekookt hebt.

3. Vlees, vleesvervangers en vette vis

IJzer, wat je vindt in vlees en vleesvervangers, en omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Hoe veel je per portie vlees, vleesvervangers of vette vis nodig hebt, verschilt per leeftijd. Kijk bij het Voedingscentrum voor adviezen.

4. Eet gevarieerd

Door niet elke dag hetzelfde te eten en de Schijf van Vijf toe te passen - oftewel van elk van de vijf categorieën genoeg uit te kiezen per dag - krijgt je kind een gevarieerd dieet. Probeer zo vers mogelijke producten uit te kiezen en voor voedingsmiddelen te gaan die zo min mogelijk bewerkt zijn en zo min mogelijk suiker of zout bevatten. De Schijf van Vijf bestaat uit:

  1. Groente en fruit
  2. Smeer- en bereidingsvetten
  3. Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  4. Brood, graanproducten en aardappelen
  5. Dranken

5. Vermijd rauwe producten

Als volwassene heb je inmiddels zo'n sterke darmflora en weerstand dat je prima filet americain of een rauwe haring kan eten. Bij jonge kinderen is dit nog niet het geval. Rauwmelkse kazen, rauwe ei, rauwe vlees of rauwe vis zijn simpelweg niet geschikt voor kleintjes. 

 

Beeld: Photo by Travis Grossen on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top