Lifestyle

5 stappen om positief denken normaal te maken

5 stappen om positief denken normaal te maken

Worstel jij met negatieve gedachtes? Pieker je veel in bed? Voel jij je vaak ongelukkig? Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn heel wat tips en trucs om hiervan af te komen.

Mathijs Dingjan van MannenBrein.nl helpt maandelijks duizenden vrouwen aan een gelukkige relatie met een leuke kerel én met henzelf. Hij heeft vijf stappen bedacht waarmee het ook jou lukt om positief te denken.

Stap 1. Begrijp de oorzaak van negatieve gedachten

Mathijs: "Als je net als vroeger werd voorgelezen uit een sprookjesboek, de film The Hobbit hebt gezien of toevallig een gigantische drakenkenner bent dan weet je dat alle draken een schat bewaken. Ook jij hebt persoonlijke draken die een schat bewaken. Die schat staat symbool voor een gelukkig leven. Om bij een gelukkig leven te komen, is het dus belangrijk dat jij jouw draken verslaat. Anders gezegd: de angsten die je niet confronteert vormen de limitaties voor jouw geluk. Je moet een helder beeld hebben van een probleem om het op te lossen. Helaas doen de meeste mensen niet aan introspectie. Hierdoor blijft hun zelfkennis gelimiteerd en ontnemen ze zichzelf de kans om te groeien. Goed nieuws voor negatieve gedachten, slecht nieuws voor een gelukkig leven. Daarom is het belangrijk voor jou om jouw persoonlijke draken te begrijpen."

Stap 2. Krijg jouw persoonlijke draak in het vizier

Mathijs: "Natuurlijk heeft iedereen weleens een slechte dag. Heb jij hier continu last van? Dan wil je daar wat aan doen. Die negatieve gedachten komen ergens vandaan. Het is cruciaal dat je jouw negatieve patronen in de smiezen krijgt. Ik noem dat ook wel jouw draken. Stel jij hebt in het verleden een vader gehad die hoge eisen stelde aan jouw schoolprestaties. Slecht cijfer? Boze vader. Goed cijfer? Blije vader. Dan kan het zo zijn dat jij dit patroon ontwikkelt: ik moet goed presteren, anders ontvang ik geen liefde. Zo’n patroon verdwijnt niet zo maar. Het gevolg? Je bent te pleasend in het daten en relaties, omdat je denkt dat dit je liefde oplevert. Hierdoor kom je niet genoeg voor jezelf op en cijfer je jezelf weg. Oei. Neem de tijd voor jezelf en analyseer jouw leven. Wat zijn jouw draken? Heb je ze in beeld? Top! Dan is het tijd voor stap drie."

Stap 3. Bedenk hoe jouw ecosysteem eruitziet

Mathijs: "Positief denken zit hem niet in een klein trucje, een simpele tip of een geheime techniek. Het draait allemaal hierom: je moet van jouw leven een robuust ecosysteem van positiviteit maken. Dat betekent dat jouw leven in balans is. Je hebt relaties waar je voldoening uithaalt, zit lekker in je vel en weet wat je wel en niet wil uit het leven. Net zoals een ecosysteem in de natuur is het de balans tussen alle planten, dieren en het klimaat die een natuurgebied prachtig maken. Wil jij weten hoe je dit doet? Lees dan dit artikel over positief denken waar je 15 tips krijgt die je leven veranderen."

Stap 4. Vind de juist rolmodellen

Mathijs: "Er zijn mensen in deze wereld die op een plek zijn waar jij graag wilt zijn. Wellicht zie jij hen als een soort demi-goden die dingen kunnen die jij niet kan. Dat komt omdat je alleen het eindproduct ziet: hun successen. Maar als je in hun hoofd kruipt dan kom je erachter dat ze met dezelfde dingen worstelen als jij. Vaak hebben ze de twijfels, tegenslagen en negatieve gedachten weten te overwinnen. Was er maar een manier om erachter te komen hoe ze dat deden. Wacht! Die is er: het lezen van hun autobiografieën. Door hun persoonlijke verhaal te lezen, stop je nieuwe gedachten in jouw hoofd die je verder helpen."

Stap 5. Maak deze belangrijke keuze

Mathijs: "Als je iets wil bereiken, horen daar bepaalde gedragingen bij. Zo zijn veel mensen tegenwoordig aan het mediteren. Awesome! Echter, als jij positief wilt denken, is het belangrijk dat je bepaalde dingen juist niet doet. Stel bijvoorbeeld dat jij bij de McDonald's langs gaat, roddelt over je beste vriendin en vervolgens het nieuws gaat kijken over alle ellende in de wereld. Wat is dan het nut om vervolgens een half uur te gaan mediteren? Je kunt dan alleen maar de schade beperken van je eerdere gedragingen. Daarom is het belangrijk om dit te begrijpen: als je gelukkig wilt zijn, heb je een beperkt aantal keuzes. Kijk, er zijn veel opties in je keuzes. Zo ziet gezond eten er totaal anders uit voor verschillende mensen maar ze maken allemaal de keuze om gezond te eten en daarmee valt automatisch de McDonald's keuze af. Nu is het tijd voor jou om de keuze te maken voor positiviteit."

Beeld: Photo by Omar Lopez on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top