Lifestyle

Alles wat jij moet weten over mondkapjes + de mooiste exemplaren

Alles wat jij moet weten over mondkapjes + de mooiste exemplaren

1 juni is het zover, we moeten eraan geloven dat we voor in ieder geval een aantal weken met een mondkapje door het leven moeten (tenminste, als je wilt reizen). Natuurlijk allemaal voor onze eigen veiligheid en de mensen om ons heen. Nu we vanaf begin juni het OV alleen in mogen met mondkapjes, is het dus wel zo handig om te weten wat deze precies doen.

Het is logisch dat we met z'n allen niet veel verstand hebben van mondkapjes, we hebben ze dan ook niet vaak eerder moeten gebruiken. Er zijn dus nog heel wat vragen over. Wij vertellen je er iets meer over.

 

Een echt effectief mondkapje

Hoe zorg je er nu voor dat jouw mondkapje het meest effectief is? Dat heeft alles te maken met de vorm. Zodra je een mondkapje koopt die alleen jou mond bedekt, heeft dat helemaal geen zin. De druppels kunnen namelijk ook jouw neus in komen (en zelfs jouw ogen). Zorg er dus altijd voor dat de vorm van jouw mondkap zoveel mogelijk bedekt, in ieder geval jouw mond en neus. Zo weet je zeker dat je op de meest veilige manier in het vervoer zit. Daarnaast is het belangrijk dat jij zo min mogelijk je gezicht en mondkapje aanraakt. Jouw handen zijn namelijk een grote overdrager van het virus.

Kan je een mondkapje wassen?

Er zijn veel verschillende soorten mondkapjes, van papier, plastic, een zachte stof en zelfgemaakte. Zelf kan je namelijk ook aan de slag met het maken ervan. Zodra je kiest voor een stof als papier of plastic dan is het fijn om deze na het dragen weg te gooien en een nieuwe te gebruiken. Bij zelfgemaakte mondkapjes, of eentje die jij hebt besteld, is het belangrijk om deze iedere keer te wassen als dit kan met de stof. Dit kan je gewoon in de wasmachine doen, het beste op 60 graden. Zo weet je zeker dat de bacteriën zijn verdwenen. Ga dus niet aan de haal met andere reinigingsspullen.

Welke materialen zijn het meest effectief? 

Zoals we al eerder benoemden, zijn er tal van verschillende materialen. Helaas blijkt dat mondkapjes gemaakt van theedoeken, een t-shirt of andere doorsnee materialen niet erg helpen. Zo'n 40 tot 90 procent van de deeltjes worden daarbij niet tegengehouden. Dat heeft dus niet veel zin. Wat wel enorm goed helpt zijn mondkapjes van plastic of papier, zo blijkt uit onderzoek. Het is een hele klus om zelf een plastic mondkap te maken, maar zodra je dat lukt weet je zeker dat je goed zit. Mocht je het iets makkelijker willen, met net zo'n goed effect, dan kan je gaan voor meerdere lagen keukenpapier (met de hoop dat het niet gaat regenen).

Medische mondkapjes vs normale

Het wordt sterk afgeraden om mondkapjes te gebruiken die exclusief gemaakt zijn voor ziekenhuizen. Deze zijn vaak groter en beschermen ook jouw ogen. Toch is het alleen bedoeld voor ziekenhuispersoneel en wordt het voor ons, als openbaar vervoer reizigers, aangeraden om de normale mondkapjes te dragen. Je wilt natuurlijk niet bijdragen aan het tekort aan medische mondkapjes voor de mensen die ze écht nodig hebben.

Hoe verwissel je de mondkapjes?

Omdat het belangrijk is dat je jouw mondkapje zo min mogelijk aanraakt, is ook bij het op- en afzetten belangrijk dat je dit volhoudt. Was eerst goed je handen en zorg dat deze helemaal schoon zijn. Pak daarna jouw mondkapje vast bij de touwtjes en haal deze over je oren heen, zorg daarbij dat je niet de binnenkant aanraakt. Raak daarna niet gelijk jouw gezicht aan, zorg dat ook deze weer schoon is!

Omdat je ze dan toch moet dragen: mooie exemplaren

Er zijn gelukkig heel wat merken die de mondkapjes op een leuke manier maken, zodat jij er alsnog heerlijk fashionable uitziet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door STAY SAFE AMSTERDAM (@staysafeamsterdam) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Hul le Kes (@hul_le_kes) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ARMEDANGELS (@armedangels) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door CHRISTY DAWN (@christydawn) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wolford (@wolford) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashanti Design (@ashantidesign) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nic&Mic (@nic_mic_theartofupcycling) on

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top