Health

Dit zijn de 6 grootste mythes over jouw menstruatie die niet kloppen

Dit zijn de 6 grootste mythes over jouw menstruatie die niet kloppen

Menstruatie is iets waar we het nog steeds lastig vinden om over te praten. Waarom dit is weten we niet, iedere vrouw ervaart het immers. Toch blijven we het vaak voor onszelf houden en ontstaan er zelfs tal van verhalen over jouw menstruatie, die helemaal niet waar blijken te zijn. Zo kun jij weleens schokkende dingen hebben gehoord, die dus helemaal niet kloppen.

We zijn er inmiddels zo aan gewend, na al die jaren, dat we er niet meer twee keer over nadenken. Terwijl dat misschien wel eens goed kan zijn om te doen, want hoeveel weet je eigenlijk over jouw - soms wat sombere - periode van de maand? Ikzelf heb in ieder geval heel lang in deze mythes geloofd, maar het is tijd om ze eens op tafel te gooien.

Je tampon kwijtraken 

Je hebt er vast weleens van gehoord, een gek verhaal over een vrouw die haar tampon kwijtraakte in haar lichaam. Nou goed nieuws, dat is gelukkig helemaal niet mogelijk! Jouw tampon komt namelijk, als hij heel ver zit, aan bij de baarmoederhals en die houdt dit tegen. Daarom kan je 'm er altijd uithalen. Hier hoef jij je dus nooit zorgen om te maken, mocht je dat ooit hebben gedacht. Waar die verhalen toch vandaan komen...

Je menstruatie stoppen is slecht voor je

Veel vrouwen kiezen ervoor om hun anticonceptiepil door te slikken, of dit nu is voor een maand of het hele jaar door. Daar zit bij veel mensen nog een groot vraagteken achter, want je hoort toch eens per maand 'de afvalstoffen' eruit te laten? Gaat het zich niet verzamelen? En het simpele antwoord is nee! Alle huisartsen geven als advies dat dat een prima optie is, als je dat wilt. Misschien wil jij jouw menstruatie overslaan door vakantie of houdt je gewoon niet van het bloeden. Er is geen enkele reden waarom je dit dan niet zou doen. Daarnaast is er geen bewijs dat dit ongezond zou zijn.

De moodswings zitten tussen je oren

PMS, oftewel premenstrueel syndroom, is iets wat zéker wel waar is. De negatieve gedachten, rare gevoelens of andere emoties die jij krijgt voor het ongesteld worden, horen er allemaal bij. Bijna de helft van de vrouwen heeft last van emotionele en fysieke symptomen, voordat zij ongesteld worden. Dat kan gaan om vermoeidheid, gevoelige borsten en nog veel meer. Die dingen zitten dus zeker niet in je hoofd.

Het bloeden stopt in het water

Talloze vrouwen denken nog steeds dat het bloeden tijdens jouw menstruatie stopt, wanneer je in het water bent. Dit is helaas niet waar. Wanneer jij doucht, gaat zwemmen of in bad zit dan kan het nog steeds door blijven gaan. Een tampon is dan een goede optie, als je niet wilt bloeden in het water. 

Jouw menstruatie hoort een week te duren

Ieder lichaam is anders en een menstruatiecylcus doet negen van de tien keer helemaal wat het zelf wilt. Vaak is het dus niet te verklaren waarom je op een bepaalde tijd ongesteld wordt, of juist niet. Het kan zomaar zijn dat jouw lichaam bepaalt om een maand over te slaan. Wanneer dit vaker gebeurt, en jij zeker weet dat je niet zwanger bent, is het wel verstandig om even langs de huisarts te gaan. Ook de lengte van de bloeding is dus voor iedereen anders. De één bloedt een hele week en de ander maar drie dagen. Dat is helemaal niet erg,

Je kan niet zwanger worden tijdens jouw menstruatie

Het is onwaarschijnlijk dat het gebeurt, maar de kans zit er zeker nog wel in dat jij zwanger kan worden. De ovulatie is namelijk best onvoorspelbaar en dus ook de menstruele cyclus. Wanneer je er dus voor kiest om seks te hebben tijdens jouw menstruatie, is het belangrijk dat je ook dit veilig doet.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top