Lichaamsverzorging

Ben jij verbrand door de zon? Door dit te doen zal je huid je dankbaar zijn

Ben jij verbrand door de zon? Door dit te doen zal je huid je dankbaar zijn

Wat een heerlijk weer is het! Als je geen druk schema hebt, is het 't perfecte moment om een tan op te bouwen. Daar komt heel wat bij kijken mocht je niet willen verbranden, jezelf insmeren en hydrateren is daarom zeer belangrijk. Ben je wel verbrand? Dan wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk aanpakken, om het minder pijnlijk te maken.

We verbranden allemaal weleens en dat is niet heel erg, mocht het bij een paar keer blijven. Mocht je écht vaak verbranden, in plaats van een kleurtje krijgen, ga dan altijd voor de hoogste factor en ga in de avonduren zonnen, de zon is namelijk minder heftig. 

Zodra jij verbrand bent, wil je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Gelukkig zijn er heel wat dingen die jouw huid wat kunnen verkoelen.

Neem een break

Hoe graag je ook dat kleurtje wilt krijgen, in de zon gaan liggen nadat jij bent verbrand is nooit een goed plan. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat het nog pijnlijker wordt en de verbranding verergert. Blijf dus, zodra jij huid nog rood is, een dag of twee helemaal uit de zon. Zo kan je velletje rustig herstellen en weer opbouwen. Ook is het belangrijk om gelijk uit de zon te gaan wanneer je ziet dat je wat rood wordt want hoe langer je blijft zitten, hoe pijnlijker het wordt.

Hydrateren

Jezelf hydrateren tijdens het zonnen is een belangrijk onderdeel. Zodra je een aantal uur of zelfs korter in de zon ligt, kan jij je nog weleens duizelig of uitgedroogd voelen. Dit komt omdat de zon veel vocht uit jouw lichaam trekt. Het is daarom altijd goed om veel water te blijven drinken tijdens jouw zonsessie. Zo wordt je huid ook goed gehydrateerd en neemt het makkelijker een tan op.

Neem een pijnstiller

Wanneer je écht veel pijn ervaart dankzij je verbrande plekken dan kun je hier net zo goed iets aan doen. Een pijnstiller zoals paracetamol zorgt ervoor dat de pijn minder wordt en de plekken kalmeren. Neem er dus gewoon eentje in wanneer je de pijn blijft voelen.

Aftersun

Iets wat ik altijd van mijn moeder heb geleerd is dat aftersun super belangrijk is. Zelfs wanneer je niet bent verbrand, kan het helemaal geen kwaad om je lichaam goed in te smeren met de verkoelende crème. Dit zorgt ervoor dat je huid helemaal ontspant en goed gehydrateerd wordt. Wanneer je bent verbrand, kun je het op die plekken aanbrengen en zal je verlichting voelen. 

Laat je huid met rust

Zodra je verbrande plekjes een tijdje aanhouden kan het nog weleens voorkomen dat je schilfertjes krijgt. Dit komt omdat je huid kapot is gegaan en hierdoor kan je gaan vervellen. Het is heel verleidelijk om eraan te komen en het weg te halen. Toch wil je dat liever niet doen, dit maakt het namelijk alleen maar pijnlijker en zorgt dat het minder snel verdwijnt.

Neem een koude douche

Iets wat niet alleen goed is voor je verbrande huid, maar ook nog eens fijn aanvoelt na het zonnen, is een koude douche nemen. Deze hoeft natuurlijk niet ijskoud, maar op de koude temperatuur die jij fijn vindt. Zo koel jij je huid helemaal af na het zonnen in de hitte en zal je velletje een stuk sneller herstellen. Daarnaast wordt natuurlijk de pijn heel wat minder door de verkoeling.

Aftersun producten die jouw huidje pamperen

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top