Haarverzorging

Breekt jouw haar makkelijk? Dan moet je ASAP stoppen met deze dingen

Breekt jouw haar makkelijk? Dan moet je ASAP stoppen met deze dingen

Laatst zat ik naar een aantal foto's van vroeger te kijken en het viel me op hoeveel voller mijn haar was. Ik baal als een stekker want mijn haar is al dun en veel meer moet ik niet gaan verliezen. Hoog tijd om te kijken hoe ik dit kan voorkomen.

Het alomvattende antwoord is eigenlijk dat ik gewoon zorgvuldiger en verstandiger met mijn haren om moet gaan. De tijd nemen is een must, net als het bedenken of iets wel helemaal handig of nodig is om te doen.

Hieronder de concrete stappen! Last van haaruitval? Lees dan alles daarover hier.

1. Nat haar borstelen

Dit is dus iets waar ik me schuldig aan maak en wat wel eens de grootste reden zou kunnen zijn dat mijn haar zo uitgedund is. Je haren zijn namelijk een kwetsbaarder als ze nat zijn en als je niet voorzichtig te werk gaat, dan breken ze zo. Het is wel mogelijk om nat haar te kammen, soms kan je gewoon niet anders, maar begin in dat geval van onderaf en werk langzaam naar boven.

2. Styling tools die met warmte werken

Deze voelde je vast al aankomen. De föhn en andere styling tools die met hitte werken zijn gewoon funest voor je haar. De bindingen in je manen worden er zwakker door met als resultaat dat de sterkheid in zijn geheel zal verminderen. Dit wil je natuurlijk niet! Je kunt je haar natuurlijk wel beschermen met speciale producten hiervoor maar zo min mogelijk warmte gebruiken is natuurlijk het beste.

3. Haar te vaak wassen 

Als ik eens kritisch kijk, is de frequentie dat ik mijn manen was de afgelopen jaren enorm toegenomen. Stom, want dat zou ook wel eens een reden kunnen zijn dat mijn lokken zo dun zijn geworden. Het proces an sich kan er al voor zorgen dat je haren sneller breken en als je de pech hebt dat je in een regio woont waar de waterkwaliteit niet al te best is voor je haar, dan kun je beter zo min mogelijk je strengen natmaken. 

4. Strakke elastiekjes

Grote kans dat jij afgelopen weken met je haar in een knot hebt rondgelopen omdat je toch veel thuis was en je niet wilde dat de strengen voor je gezicht gingen hangen. Same here. Dat is op zich niet zo erg, zolang je maar wel erbij stilstaat dat je strakke en harde elastiekjes echt beter niet kunt gebruiken. Ga voor zachtere varianten die het afbreken van je manen zoveel mogelijk voorkomen of vlecht je haar eens losjes om irritatie van sprieten voor je ogen te verminderen.

5. Droogwrijven

Ben jij iemand die 's ochtends niet de föhn pakt maar lekker met de handdoek je haar flink droog wrijft? Stop daar dan meteen mee. Tuurlijk, het is goed om geen fohn te gebruiken maar van het flinke wrijven wordt je haar ook niet blij.

6. Draaien

Schattig hoor dat gespeel met je haar, maar echt goed voor je manen is het niet. Door het gefriemel eraan is de kans groter dat het onnodig afbreekt. Zoek dus even een andere bezigheid.

Beeld: Photo by Tim Mossholder on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top