Beauty

Deze ingrediënten in beautyproducten zijn slecht voor je en wil je liever vermijden

Deze ingrediënten in beautyproducten zijn slecht voor je en wil je liever vermijden

We vertrouwen er allemaal op dat beauty en skin care producten goed voor ons zijn en deze ons alleen positief kunnen beïnvloeden. Wanneer je wat dieper in de ingrediënten duikt, kom je er toch achter dat er heel wat stoffen in zitten die niet al te best voor je zijn. Of dit nu op het gebied van jouw huid is of jouw gezondheid. We vertellen je graag welke ingrediënten jij wilt vermijden tijdens het shoppen van nieuwe producten.

Make-up remover, jouw moisturizer of al jouw make-up producten. Ze zitten vol met schadelijke stoffen. Je wilt het beste voor jezelf en daarom zijn er heel wat mensen die voor 'natuurlijke' beautyproducten gaan. Helaas betekent dat niet heel veel, hier kunnen alsnog allerlei schadelijke stoffen in zitten. De enige manier waarop jij zeker weet dat het een goed product is, is door het lezen en bestuderen van de ingrediënten. 

Parfum of kunstmatige geur

Parfum, het zit in bijna alles. Je kunt er amper omheen. Ook weet je vast wel dat dit helaas niet goed voor je is en je dit dus liever wilt laten liggen. Helaas bevat bijna elk conventioneel huidverzorgings- en cosmetisch product kunstmatige geurstoffen. Dit is allemaal om die fijne geur te maken, waar jij als consument op valt. Zelfs 'ongeparfumeerde' producten zitten vol ermee, wat je niet zou verwachten. Dit komt omdat fabrikanten niet verplicht zijn om te vertellen wat er allemaal in hun geuren zit. Je ziet namelijk alleen 'geur' of 'parfum' staan op het etiket, dat kan ook een mengelmoes zijn van kankerverwerkkende stoffen, hormoonverstoorders of allergenen. 

Parabenen

Deze conserveermiddelen komen in alles voor, van jouw favoriete zeep tot make-up. Wanneer jouw product water bevat dan is er een hoge kans dat hier parabenen in zitten om er voor te zorgen dat er geen bacteriën zullen groeien. Helaas staan parabenen er om bekend dat ze heel slecht voor je te zijn. Ze zijn namelijk hormoonverstoorders, ze bootsen oestrogeen in jouw lichaam na en kunnen leiden tot veel negatieve dingen zoals zelfs borstkanker. Vermijd dus altijd een woord met daarin paraben zoals, methylparaben, isopropylparaben of isobutylparaben.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com by L'Oréal (@skincare) op

Oxybenzone

Zonnebrandproducten zitten er vol mee, met oxybenzone. Er zijn namelijk twee soorten producten: chemische en minerale filters. Alle bekende en meestvoorkomende zonnefilters zijn helaas opgebouwd uit chemische filters zoals oxybenzone. Dit is ook een bekende hormoonverstoorder en is daarbij gekoppeld aan veel huidallergieën. Je wilt deze stof dus zeker laten liggen en zoeken naar een minerale optie. Oxybenzone zit daarnaast ook in moisturizers en make-up.

Natriumlaurylsulfaat of natriumlaurethsulfaat

Deze twee stoffen zijn schuimmiddelen en worden vaak gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging. Dit gaat om huidverzorging, shampoo, tandpasta en cosmetica. De producten horen veilig te zijn maar dat is helaas niet helemaal zo. De twee stoffen kunnen namelijk voor flinke irritatie zorgen voor jouw huid en allergieën aanwakkeren. Van 90% van deze stoffen, ook wel nitrosimaninen genoemd, wordt gezegd dat ze kankerverwekkend zijn. Met een grote boog omheen dus!

Ftalaten

Bijna alle beautyproducten zijn verpakt in plastic. Dat moet natuurlijk wel in tact blijven, daar komen de ftalaten van pas. Een ftalaat is een weekmaker die wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat plastic niet bros wordt. Deze worden voornamelijk gebruikt in cosmetica maar komen eigenlijk op elk gebied van jouw persoonlijke verzorging voor. Alleen om het product dus goed te houden. Voorbeelden hiervan zijn DBP, DEP en DEHP. Net als parabenen zijn dit echte hormoonverstoorders en kunnen zij problemen veroorzaken in jouw lichaam.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top