Lifestyle

Checklist: dit zijn de verzekeringen waar je eigenlijk niet zonder kan

Checklist: dit zijn de verzekeringen waar je eigenlijk niet zonder kan

We dachten er toen niet zo over maar het leven was een stuk simpeler toen we nog een tiener waren die naar de middelbare school ging. Volwassen zijn is leuk maar komt ook met een hoop verantwoordelijkheden en lasten. Eén van die dingen is verzekeringen.

Hoewel niemand voor zijn lol bezig is met verzekeringen, is het toch goed om je eens te verdiepen in het feit of je wel goed genoeg verzekerd bent en of je de slimste keuze hebt gemaakt. Dit zijn de verzekeringen waar je eigenlijk niet zonder kan.

1. Zorgverzekering

Dit is één van de verzekeringen die verplicht is in Nederland en dat is maar goed ook. Op deze manier kunnen we het zorgstelsel in ons land betrouwbaar en betaalbaar maken voor iedereen. Tot je achtiende zit je bij je ouders in de verzekering en daarna moet je er zelf één afsluiten. Het is belangrijk om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past. Heb je genoeg aan een basisverzekering of wil je het uitbreiden met een extra pakket of twee? De keuze is aan jou. Wanneer je niet zoveel verdient, heb je misschien wel recht op zorgtoeslag. Ga naar de website van de Belastingdienst om te kijken of dit zo is.

2. Autoverzekering

Heb je een eigen auto? Dan is het hebben van een autoverzekering ook verplicht. Het minimale wat je moet doen is een WA (wettelijke aansprakelijkheids) verzekering afsluiten: hiermee wordt de schade betaald die jij aan iemand anders berokkend. Je kunt er ook voor kiezen om je auto nog uitgebreider te verzekeren dus kijk goed wat voor jou belangrijk is. Het is sowieso belangrijk om te kijken wat voor autoverzekeringen er zijn en welke het beste voor jou is. Door goed te vergelijken, kun je een hoop geld besparen en overstappen is eigenlijk zo gebeurd. 

3. Inboedelverzekering

Houd jij van de spullen die in je huis staan? Dan is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Als er inbraak is, er brand uitbreekt of er door storm of waterschade dingen kapot gaan of verdwijnen, dan kan een inboedelverzekering jou financieel compenseren. 

4. Aansprakelijkheidsverzekering

Ben je een beetje klunzig, gaan dingen vaak mis bij jou of heb je kinderen? Dan raden we je echt aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je dan schade veroorzaakt bij de bezittingen van een ander, ben je in ieder geval verzekerd zodat jij je financieel tegemoet kan komen.

5. Uitvaartverzekering

Als je jong bent, wil je absoluut niet stilstaan bij het feit dat ook jij ooit dood gaat. Helaas kunnen we hier niet onderuit. Wat je wel kunt doen, is voor de mensen om je heen zorgen dat dit geen financiele strop wordt. Een uitvaart kost al gauw minstens 6500 euro en dat is dus zeker niet niks. Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering aansluit, hoe minder premie je betaalt. Vanaf dat je 18 jaar bent, kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top