Interior

Zo bereid jij jezelf en je huis voor op een warme zomer

Zo bereid jij jezelf en je huis voor op een warme zomer

Is het jullie ook opgevallen dat het telkens warmer wordt in de zomer? De ene dag is nog heter dan de ander en soms is het zelfs zo warm dat je beter het huis niet uit kan gaan. Terwijl we vorige zomers overvallen werden door de hitte, gaan we het dit jaar beter aanpakken.

Je kunt je namelijk nu al voorbereiden op de warmte zodat deze goed te behappen is. Maar hoe doe je dat nou?

1. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis zorgt er niet alleen voor dat de warmte binnen blijft maar ook dat de warmte, als het buiten bloedheet is, moeilijker binnen komt. Door je stulpje extra goed te laten isoleren, middels bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie, zorg je ervoor dat jouw woning in waarde stijgt en je zelf de temperatuur beter in de hand hebt.

De kans is groot dat jouw huis twee muren heeft: een binnen- en een buitenmuur met daartussen een ruimte. Bij spouwmuurisolatie wordt er tussen de twee 'spouwen' (extra) isolatie aangebracht. Wanneer jij ervoor kiest om dakisolatie te laten doen, wordt er betere isolatie aangebracht bij de bovenkant van de woning door via de binnenzijde of buitenzijde van het dak speciaal materiaal aan te brengen. Ook kan de zoldervloer beter geïsoleerd worden. 

2. Zonwering

Er zijn natuurlijk een hoop mogelijkheden om de zon te weren: goede gordijnen of andere raamdecoratie doet wonderen (naast dat het sfeervol is en goed is voor de acoustiek) maar heb je bijvoorbeeld ook al eens aan een zonneluifel gedacht? Het kost wat meer maar dan heb je ook wat. 

3. Parasol

Als de warme dagen echt begonnen zijn dan is het bijna vechten om wie de beste parasol en bijbehorende voet weet te bemachtigen. Bij tuincentra zijn ze vrijwel allemaal uitverkocht en ook online is bijna niks te vinden. De afgelopen jaren heb ik misgegrepen hierdoor maar dat gaat me nu niet meer gebeuren; die voor komende zomer ligt keurig te wachten in de berging totdat ik 'm kan installeren.

4. Verkoeling

Ben je in het bezit van een tuin of een ruim terras? Dan kan een opblaaszwembad jou fijne verkoeling bieden. Ga nu al op zoek naar de beste opties voor jouw buitenruimte. Is dit een beetje een te ambitieuze keuze? Kijk dan naar andere methodes om af te koelen zoals vormpjes om zelf ijs te maken, een ventilator of misschien wel een airconditioning.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top