Interior

Door deze simpele tips is je huis beter voor het milieu

Door deze simpele tips is je huis beter voor het milieu

Met je huis een milieuvriendelijk randje geven is niks mis. Vaak zijn de kleinste maatregelen genoeg om een verschil te maken. Je moet wel even weten wat je moet doen, en stapjes aanhouden om het proces soepel te laten verlopen. Ook zijn deze tips vaak ook voordelig voor je portemonnee.

Tegenwoordig zijn er genoeg opties als je wilt dat je huis wat duurzamer is. De kleine dingen maken écht een groot verschil. Zorg wel dat je voor jezelf bepaalt waar de grens is. Kan jij tot in de eeuwigheid doorgaan met het innoveren van je stulpje? Of vind jij het na een paar nieuwe lampen wel genoeg?

1. Plant een paar bomen

Heb jij een tuin tot jouw beschikking? Dan heb jij geluk: de schaduw van bomen koelen je huis namelijk een hele hoop af in de zomer. Zorg wel dat je schaduwrijke bomen hebt: dus hoe meer takken en bladeren, hoe beter. Bomen geven ook een hoeveelheid zuurstof vrij en dat is natuurlijk altijd goed. Wist jij dat één boom genoeg zuurstof voor vier personen kan produceren? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Intratuin (@intratuin_nederland) op

2. Vervang je gloeilampen

We weten dat allemaal dat led- en spaarlamen een stuk beter voor het milieu zijn dan gloeilampen. De eerste twee lampen kunnen het energieverbruik van je stulpje drastisch verminderen. Wist je dat ledverlichting tot 35 keer langer meegaat dan gloeilampen? Ook voelt dit soort lamp aan wanneer het koeler is en verspilt het daardoor een stuk minder energie. 

3. Maak compost

Gooi jij je koffieprut altijd weg? Niet doen, je kan er harstikke veel mee. Maak bijvoorbeeld een DIY cellulite scrub óf compost. Ook van schillen van groente en fruit, eiereschalen en keukenpapier kan compost worden gemaakt. Compost is op zijn beurt weer goed voor je tuin, win-win situatie toch? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Intratuin (@intratuin_nederland) op

4. Schaf een stand-by killer aan

Zonder dat je het doorhebt zijn er onnodig veel apparaten in de stand-by stand. Denk bijvoorbeeld aan je computer of je tv. Door een stand-by killer in je stopcontact te doen, voorkom je dat je apparaten onnodig aan blijven. Door dit simpele product te gebruiken bespaar je een hoop energie én blijven je producten langer mee gaan. 

5. Was wat kouder

Wanneer het tijd is om je favoriete item in de was te doen dan kan je dit maar beter koud dan warm wassen. Wist je dat 80-90% van het de energie die gebruikt wordt voor een wasmachine is om het water te verwarmen? Probeer de ecostand eens uit of was helemaal koud: je kleding is na de wasbeurt alsnog hartstikke schoon! Zo nu en dan een wasje op de hand kan ook geen kwaad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Whirlpool Nederland (@whirlpool_nl) op

6. Doe de kraan uit wanneer jij je tanden poetst

Ik weet het, de kraan horen lopen wanneer jij je tanden poetst kan als rustgevend ervaren worden. Toch is deze gewoonte voor je waterverbruik not the best move. Als jij twee keer per dag de kraan open laat staan voor twee minuten dan kunnen de getallen namelijk aardig oplopen. 

7. Denk aan je koelkast

Last but not least, denk aan je koelkast! Je koelkast en vriezer zijn elke minuut van de dag bezig met jouw eten op de juiste temperatuur houden. Maak het ze makkelijker door je koelkast ook echt op een koele plek te zetten. Zo hoeft je koelkast minder te draaien voor dezelfde temperatuur. 

Beeld: Zarahome.com
Deel dit artikel
Back to top