Lichaamsverzorging

Nagelbijten: hoe je dit keer écht kunt stoppen

Nagelbijten: hoe je dit keer écht kunt stoppen

Wist je dat een kwart van alle volwassen Nederlanders nog steeds op hun nagels bijt? Je bent dus echt niet de enige. Toch is het handig om daar ASAP mee te stoppen want nagelbijten kent een hoop nadelen. Met deze tips ben je zo van het nagelbijten af. 

Waarom nagelbijten?

Voordat je gaat nadenken over hoe je gaat stoppen met jouw bad habit is het belangrijk om te weten waarom je het doet. Het is namelijk vaak het geval dat je met nagelbijten een ander onderliggend probleem hebt. Dit hoeft niet per se iets ernstigs te zijn. Spanning, stress, angst of eenzaamheid kunnen een reden zijn waarom je begonnen bent met deze gewoonte. Ook kan het heel goed kunnen dat je recent bent gestopt met roken en een vervangende gewoonte zoekt of dat je het al vanaf je jongere jaren doet. Al deze oorzaken hebben vanzelfsprekend een andere aanpak nodig. Het is namelijk cruciaal dat je het probleem aanpakt bij de wortel. 

Zo pak je het probleem aan

Als je weet waarom je het doet, is het tijd na te denken aan de volgende stap. Denk na over het moment wanneer je op je nagels bijt en zet daarvan een notitie in je telefoon. De volgende keer dat jij weer op je nagels wilt bijten, kan je nu iets anders doen. Eet bijvoorbeeld een paar ongezouten noten of houd iets vast. Er zijn ook andere manieren om het nagelbijten af te leren. Deze manieren zorgen ervoor dat je het afleert door het nagelbijten simpelweg minder leuk te maken. 

1. Lak je nagels

Door je nagels te lakken kom jij vaak minder in de verleiding om te nagelbijten. Je wilt dat mooie lakje op je nagels toch niet verpesten? Ook is deze methode handig omdat nagellak niet per se een lekkere smaak heeft wat je ervan zou kunnen weerhouden om je nagels te bijten. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door chrissy (@christinagranthands) op

2. Neem nepnagels

Waarschijnlijk zien jouw nagels er na een lekker potje nagelbijten er niet op hun best uit. Door voor nepnagels te kiezen, geef jij je nagels alle ruimte om weer te groeien én heb jij even geen toegang tot je nagels. En nee, dit hoeven geen lange nagels te zijn! Het resultaat? Mooie nagels waar jij je even geen zorgen om hoeft te maken. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LAKWERK (@lakwerk) op

3. Draag een felgekleurd haarbandje 

Het lijkt zo simpel, en dat is het in dit geval ook. Door iets met een felle kleur om je pols te dragen zorg je ervoor dat elke keer als je dat haarbandje ziet, je herinnerd wordt dat je niet zou nagelbijten. Mensen zijn visueel ingesteld, met deze handige tip doe jij daar je voordeel mee. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Happy Toko (@thehappytoko) op

Alles wat je nodig hebt om te stoppen met nagelbijten

 

Tot slot

Nagelbijten is een gewoonte, en niet zo eentje die je bij je wilt houden. Omdat nagelbijten een gewoonte is doe je het vaak onbewust, dit kan betekenen dat je het niet eens merkt. Daarom is het verstandig om de hulp van de mensen om je heen in te schakelen. Hang in there en je bent zo van deze gewoonte af. Good luck! 

Beeld: Photo by Valeriia Miller on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top