Health

Sta jij vaak op met hoofdpijn? Dit kunnen redenen ervan zijn

Sta jij vaak op met hoofdpijn? Dit kunnen redenen ervan zijn

Het opstaan in de ochtend is voor sommigen al moeilijk genoeg. Laat staan als je daarbij ook nog eens een kloppend hoofd hebt. Ochtendhoofdpijn kan voor veel stress zorgen aan het begin van je dag. Hierdoor is het moeilijker om op te starten en fijn op gang te komen. Hiervoor kunnen een paar redenen de oorzaak zijn. 

De ochtend is enorm belangrijk voor de rest van je dag. Juist daarom kan ochtendhoofdpijn een enorme last zijn. Ben je helemaal ten einde raad en weet je niet waarom jij zo vaak opstaat met pijn in je hoofd? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben hier last van. Dit kan liggen aan verschillende dingen, waar je misschien nog niet aan had gedacht. 

Slecht kussen

Je nek staat volledig in verbinding met je hoofd en alles wat daarbij komt kijken. Wanneer je kussen te hard is of zich niet goed aanpast aan jouw vorm hoofd, kan dit voor hoofdpijn zorgen. Een kussen die ondersteuning biedt maar ook zacht is, is daarom belangrijk. Wanneer deze ook nog eens laag is dan hoeft je hoofd geen moeite te doen om hierop te liggen. Zo kunnen al je spieren volledig ontspannen en heb je een fijne nachtrust die niet resulteert in nek- of hoofdpijn. Ook is een goede slaaphouding hierbij de heilige graal.

Cafeïne

Houd jij van een kopje koffie? Dan kan dit meer gevolgen hebben dan je denkt. Mensen die vaak cafeïne consumeren ontwikkelen namelijk in veel gevallen ochtendhoofdpijn. Dit komt omdat het cafeïnegehalte de hele nacht aanhoudt. Wanneer deze cafeïne is uitgewerkt in de ochtend, voel je dat in je hoofd. Dit kan leiden tot veel pijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Coffee makers (@coffeemachiato) op

Te veel geslapen

We weten allemaal dat te weinig slaap niet veel goeds met ons doet en dat je daarom zo goed mogelijk je nachtrust moet pakken. Toch kan té veel slapen ook negatieve kanten hebben, die we vaak vergeten. Slaap je meer dan negen uur per nacht? Dan maakt je lichaam het hormoon serotonine minder aan. Dit leidt er naartoe dat hoofdpijn om de hoek komt kijken. Probeer daarom gewoon zeven tot acht uur per nacht te slapen. Ook in het weekend. 

Tekort aan vocht 

Water is erg belangrijk voor je, in welk deel van je lichaam dan ook. Zo ook voor je nachtrust. Veel mensen drinken te weinig water op een dag. Dit kan gevolgen hebben. Als je door de dag heen niet aan een aantal hoeveelheid vocht, in het beste geval water, toekomt is er een kans dat je lichaam in de nacht als het ware uitdroogt. Deze uitdroging zorgt er vaak voor dat je opstaat met hoofdpijn. Blijf je waterflesje dus goed bij de hand houden.

Tandenknarsen

Veel mensen knarsen hun tanden in de nacht. Dit gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt en je weet dus niet eens zeker of jij dit ook doet. Toch is er een hele grote kans dat dit gebeurt, wanneer je regelmatig opstaat met hoofdpijn. Hoe het knarsen van je tanden voor hoofdpijn zorgt? Het zit zo; het op elkaar klemmen van je kiezen zorgt ervoor dat er spanningen onstaan in de kaakspieren. Dit zorgt er in de ochtend voor dat je hele hoofd op spanning kan staan. 

Zuurstof in je kamer 

De temperatuur in je kamer draagt erg bij aan hoe jij de volgende ochtend ontwaakt. Zo kan een kamer met airco of te veel koude lucht ervoor zorgen dat je nek vast gaat zitten. Hierdoor ontstaat er bij veel mensen hoofdpijn. Toch kan een kamer met juist weinig zuurstof, die vaak een warme temperatuur heeft, ook enorm bijdragen aan jouw ochtendhoofdpijn. Zorg er daarom voor dat jij je raam op een kiertje zet en je verwarming niet volledig aanstaat. Zo komt er frisse lucht binnen en is het niet te warm. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top