Health

Dit is waarom jij vaak rugpijn hebt + dit kun je eraan doen

Dit is waarom jij vaak rugpijn hebt + dit kun je eraan doen

Rugpijn, niemand wilt het maar toch hebben een heleboel mensen last ervan. Kamp jij hier ook mee? Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Natuurlijk is dit voor iedereen anders maar toch zijn er een aantal dingen die vaak de oorzaak zijn. Als je de oorzaak weet, dan is de oplossing misschien wel dichtbij.

Rugpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor pijn in de rug en dit kan namelijk op allemaal verschillende plaatsen voorkomen. Zo kan je last hebben van je onderrug maar is het ook goed mogelijk dat je juist pijn hebt aan de zijkanten. Het probleem komt vaak voor, uit onderzoek blijkt namelijk dat zo'n tachtig procent van de bevolking hier regelmatig last van heeft. Je bent dus zeker niet de enige. Maar waardoor komt deze pijn nou én hoe kom je er vanaf?

Waardoor komt het?

Rugpijn kan via veel verschillende manieren opspelen. Het betekent dus niet per se dat één van deze oorzaken jouw rugpijn kan veroorzaken. Toch zijn er een stel factoren die er váák voor zorgen dat mensen last krijgen van hun rug. We hebben er een paar op een rijtje gezet. 

  • Verkeerde bewegingen

We kennen allemaal het gevoel wanneer je net een verkeerde beweging maakt en je een pijnlijke stuiptrekking krijgt in je lichaam. Deze blijft meestal niet al te lang aanhouden. Zo kan je ook rugpijn krijgen. Wanneer je, tijdens het tillen van iets of tijdens het sporten, een verkeerde beweging maakt dan kan dit zomaar voor een heleboel problemen zorgen. Het is dus belangrijk dat je altijd op je houding let tijdens het tillen van zware dingen en je nooit vanuit je rug iets omhoog lift. De rugpijn die je hieraan overhoudt, kan heel pijnlijk zijn. 

  • Zitten

Wanneer je een baan hebt waarbij je acht uur achter elkaar op een stoel zit dan heeft ook dit een groot effect op de gezondheid van je rug. Je rug heeft nou eenmaal veel beweging nodig en wanneer je deze beweging niet geeft dan gaat je rug in een 'slotstand'. Dit zorgt ervoor dat je spieren zich samentrekken en zij niet kunnen ontspannen. Vaak zorgt dit voor pijn in het lage gedeelte van je rug. 

  • Stress

Stress heeft veel invloed op je geest en lichaam, zo ook op je rug. Er wordt dan pijn ervaren terwijl er geen daadwerkelijke schade is. Vaak denken mensen dat rugpijn door stress tussen je oren zit. Dit is eigenlijk ook het geval. Je lichaam stuurt signalen af die in je hersenen worden vertaald naar pijn. Hierdoor is het lastig om van deze klachten af te komen, aangezien het geen echte fysieke schade heeft veroorzaakt. 

  • Sportblessure 

Deze oorzaak is natuurlijk al duidelijk wanneer je hem hebt opgelopen. Tijdens het beoefenen van een sport loop je heel snel de kans op om een blessure te krijgen. Ook dit kan gauw zorgen voor rugpijn door bijvoorbeeld een beknelde zenuw. Je rug is erg gevoelig en reageert dus sneller en heftiger op een verkeerde beweging tijdens het sporten dan bijvoorbeeld andere delen van je lichaam. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Unsplash (@unsplash) op

Dit kun je eraan doen

Massage

Het klinkt heel vanzelfsprekend en dat is het ook. Een massage blijkt vaak een enorme verlichting te kunnen zijn voor je rugpijn. Zelfs een massage van amper tien minuten kan al helpen. Niet alleen zorg je hierdoor dat al je spieren warm worden en ontspannen maar heb je ook een moment van ultieme rust. Dit zorgt ervoor dat je stress in dat moment een stuk afneemt, wat leidt tot minder pijn. Laat het wel door een professional doen als je last van iets hebt zoals rugpijn!

Blijf in beweging

Wanneer je rugpijn hebt opgelopen dan is het 't allerbelangrijkste om te blijven bewegen. Beweging kan namelijk the key zijn tot het verhelpen van je pijn. Vroeger werd er vaak verteld dat uitrusten de beste manier is om rugpijn te verlichten. Dit is juist vaak de boosdoener. Rust daarom niet langer dan twee dagen uit en probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven. Zorg ervoor dat je daarbij elk deel van je lichaam beweegt, niet alleen je rug, máár overbelast deze niet. 

Warming up 

Voordat je begint met welke sport dan ook is het altijd van belang dat je een goede warming-up en cooling-down doet, zodat je spieren zich al van te voren kunnen opwarmen en rustig aan de slag kunnen. Wanneer je gelijk begint met intensief sporten dan krijgen je spieren opeens heel veel te verduren en weten zij minder goed hoe ze hier op in moeten spelen. 

Een goede houding

Een goede houding is niet alleen belangrijk voor overdag maar ook wanneer je slaapt. Door op een verkeerde manier te liggen of geen goed matras te hebben, kunnen rugklachten lang aan blijven houden. Koop daarom een goed matras en probeer een kussen onder je benen te leggen voor stabiliteit. 

Uiteindelijk is er vaak niet één oorzaak waardoor je rugpijn oploopt. Ook weet je niet hoelang deze zal aanhouden. Meestal gaat de last vanzelf weg maar soms houdt het zo lang aan dat een afspraak bij de huisarts wel handig kan zijn. Luister vooral naar je lichaam!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top