Gezichtsverzorging

Alles over de huidziekte melasma

Alles over de huidziekte melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis die het vaak voorkomt bij vruchtbare vrouwen. Het wordt ook 'zwangerschapsmasker' genoemd omdat de vlekken vaak tijdens de zwangerschap zichtbaar zijn. 

Hoe ontstaat de pigmentstoornis? En is het schadelijk voor je huid? Wij zochten het voor je uit. 

Alles over melasma

Hoe melasma ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk maar verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. Zwangerschap, genetische aanleg, je hormoonhuishouding en anticonceptie spelen waarschijnlijk alle vier een rol bij het vormen van de pigmentstoornis. Ook zijn er factoren die melasma erger kunnen maken. Bepaalde ingrediënten in je make-up, skincare producten of essentiële oliën in combinatie met de zon zouden de aandoening kunnen verergeren. Het is belangrijk om te onthouden dat melasma niet schadelijk of besmettelijk is. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So I promised to document my journey with melasma. The good, the bad & the ugly. Here's my latest no filter, no make up pic (well, a bit of mascara 😉) Today is not a good day for me. I've hit a low point (as always happens this time of year). I feel my melasma has worsened since coming home from holiday & it's impossible to cover with make up. How is that possible? My forehead is worse than last Year & I'm now questioning whether wearing a hat has aggravated this patch. My cheeks have gone again. During the day I feel like I can feel the patches tingling & darkening. Possibly paranoia, who knows.....It's just one of those days 😪 #melasma #melasmatreatment #beauty #pigmentation #skin #skincare #nofilter

Een bericht gedeeld door Melasma&Me (@melasmame) op

Bij melasma zijn er bruine of grijze pigmentvlekken duidelijk zichtbaar op je huid. Meestal is dit je gezicht, maar het kan ook op je armen, voeten of andere plekken op je huid voorkomen. Op je gezicht vormen de pigmentvlekken meestal op je wangen, je neus en je kin. De aandoening komt het meest voor bij vruchtbare vrouwen en vrijwel niet bij kinderen. Bij mannen kan de aandoening ook voorkomen maar dit gebeurt niet vaak. 

Omgaan met melasma

Nee, er is vrijwel niks wat je kan doen om melasma helemaal te voorkomen. Wel kan je het één en ander doen om op de juiste manier om te gaan met de pigmentstoornis. Al eerder gaven we aan dat bepaalde ingrediënten samen met de zon je melasma zouden kunnen verergeren. Het is dus van groot belang om altijd SPF te smeren. Ook is het een goede zaak om te investeren in vitamine C. Deze vitamine helpt bij het afbreken van bestaande vlekken en stopt de vorming van nieuwe. Je zou denken dat het misschien een oplossing zou kunnen zijn om te stoppen met je (huidige vorm van) anticonceptie, dit heeft echter vaak geen effect. 

Denk je dat je melasma hebt? Dan is het handig om eens een bezoekje aan je dermatoloog te brengen. Er zijn een hoop verschillende opties die je kan overwegen om je pigmentstoornis te behandelen. Een camouflagebehandeling of cold laser behandeling zijn de meest voorkomende behandelingen als het gaat om het bestrijden van de pigmentstoornis. Melasma kan weggaan, vooral als het door hormonen komt. Het kan dan weer weggaan na je zwangerschap. Maar het kan maanden of zelfs jaren duren voordat je enkele vooruitgang ziet. Geef de hoop niet op, blijf luisteren naar je dermatoloog en blijf SPF dragen. Ook is het belangrijk om je huid schoon te houden en op zoek te gaan naar een skincare routine die werkt voor jou. 

Alles met SPF

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top