Fashion

Door deze dingen te doen geniet jij een stuk langer van je favoriete sieraden

Door deze dingen te doen geniet jij een stuk langer van je favoriete sieraden

Je kent het vast wel: je koopt een gold-plated ketting en na een paar weken is hij in plaats van goud veranderd naar koper, kan hij wat afgeven op je huid en glanst het sieraad niet meer. Je kunt 'm praktisch gezien weggooien. Dit kan allemaal komen door dingen die je dagelijks onbewust doet. Dit is natuurlijk niet wat we in ons hoofd hadden bij het aanschaffen van een sieraad.

Wanneer je die ene mooie ketting of ring koopt dan hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden, mocht je langer van je sieraden willen genieten. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet.

Vermijd de badkamer 

Alhoewel het zo vanzelfsprekend lijkt, is en blijft het slecht voor je sieraden om ze elke dag om te laten tijdens bijvoorbeeld het douchen. Het water zorgt ervoor dat je sieraden dof worden en naar mate de tijd hun glans verliezen. De producten die je gebruikt tijdens het douchen kunnen namelijk een grote aanslag hebben op je favoriete sieraad. Zorg er daarom voor dat je je sieraden altijd afdoet, ook als jij je handen wast. Vergeet je dit vaak? Zet dan een sieradenbakje naast je kraan waar je gemakkelijk je ringen in legt. 

Poets je sieraden 

Veel mensen vergeten hun sieraden een schoonmaakbeurt te geven om de zoveel tijd. Toch is dat heel belangrijk, wil jij je sieraden zo lang mogelijk mee laten gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Wanneer je de verkeerde producten gebruikt kan je ervoor zorgen dat je sieraden juist nog meer beschadigen. Gebruik dus nooit een keukenrol of tissues maar neem een zachte doek voor het schoonmaken. Doe hier wat alcohol op en wrijf langzaam heen en weer voor het mooiste resultaat. Alcohol is het enige middel dat je sieraden daadwerkelijk schoonmaakt en niet beschadigd! Sterling zilver 925 en en 9, 12, 14, of 18 karaat goud kun je het beste schoonmaken met een speciaal hiervoor bestemde vloeistof (vaak in de vorm van een badje) en poetsdoekjes. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tine Andrea (@tineandreaa) op

Doe ze altijd als laatste om 

Wanneer je je make-up routine gaat beginnen, is het het best om je sieraden af te doen. De make-up die je gebruikt, zoals foundation en concealer, tast je sieraad snel aan. Ook producten zoals bodylotion of dagcrème kunnen een grote invloed hebben op hoe lang jouw sieraad mooi blijft. Zorg er daarom voor dat alle producten die je gebruikt eerst goed in de huid zijn getrokken en geen residu meer achterlaten. 

Bewaar ze in het donker

We hebben gauw de neiging om onze sieraden om te laten tijdens het slapen of deze op een 'open' plek neer te leggen. Toch kan zelfs dit wat cruciaal zijn voor de items. Het wordt dan ook aangeraden om ze op een donkere plek te bewaren zoals een dicht doosje die misschien kwam bij het aanschaffen van je sieraden. Zo blijven ze een stuk langer mooi en worden ze niet aangetast. 

Beschermlaagje

Wanneer je een nep zilveren of gouden sieraad hebt gekocht, omdat dit net wat goedkoper was, dan komt het vaak voor dat deze ontzettend gauw verkleurt. Dit heeft allemaal te maken met de zuurtegraad van je huid. Iedereen heeft een andere zuurtegraad, zo kan het zijn dat je vriendin haar 'neppe' sieraden een stuk langer goed blijven dan die van jou. Hierom is het handig om een laagje doorzichtige nagellak aan te brengen voordat je je sieraad gaat dragen. Dit zorgt ervoor dat het beschermd blijft. Waar je wel aan moet denken, is dat óók nagellak slijt. Zorg er dus voor dat je dit laagje wat vaker aanbrengt!

Tot slot

Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk om je sieraden met liefde te behandelen. Zolang je goed naar ze om blijft kijken, blijven ze langer goed. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top