Gezichtsverzorging

Deze natuurlijke ingrediënten helpen perfect bij acne

Deze natuurlijke ingrediënten helpen perfect bij acne

Heb je last van acne? Dan ben je (als je het nog niet gevonden hebt) waarschijnlijk hard op zoek naar het perfecte middeltje voor jou. Sommige dingen werken nou eenmaal beter dan andere, ook wij hebben hier ervaring in. Wat we wel weten over acne is dat natuurlijke ingrediënten een hele hoop kunnen helpen. 

Wist je dat er wereldwijd meer dan 600 miljoen mensen last van acne hebben? Vooral in je tienerjaren, waar je talgklieren overuren draaien, ben jij het meest vatbaar voor acne. Hoewel bij de meeste mensen de puistjes na hun 20e zo goed als verdwenen zijn, is er nog een groep mensen die in hun hele leven te maken hebben met acne. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing, zo ook voor acne. 

Waarom natuurlijk?

Anno 2020 zijn er een hoop behandelingen die je huid zouden kunnen helpen. Ook is er tegenwoordig een breed assortiment aan crème, zeep en andere prodcuten die je acne zouden kunnen verminderen. Het blijft altijd handig om nieuwe producten uit te proberen en te kijken waar je huid wel en niet tegen kan, dat is zeker. Toch is het belangrijk om te onthouden dat je huid een orgaan is, en note bene de grootste die je hebt. Dit orgaan werkt samen met andere organen. Het is dus goed mogelijk om via een 'omweg' wat te doen aan je onrustige huid. 

Eerder schreven we over eczeem: de huidaandoening gaat gepaard met witte bultjes, schilfertjes en blaasjes. De huidaandoening heeft een relatie met astma en hooikoorts. De genen van deze drie aandoeningen hebben allemaal een aanzienlijke invloed op ons immuunsysteem. Dit is het perfecte voorbeeld van de link die organen met elkaar kunnen hebben. Eczeem heeft een grote invloed op je huid en astma op je longen, het ene orgaan heeft een invloed op de ander. Zo ook met acne. Ook wat je eet kan invloed op acne hebben, sommige mensen krijgen bijvoorbeel meer puisten van zuivel. Dit omdat zuivel talgproductie kan stimuleren. Zo zie je dus dat er meer achter acne zit, je huid is niet altijd de enige aggressor in dit verhaal. 

Ook stress zou een oorzaak kunnen zijn voor een onrustige huid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat pubers die acne hebben vaker last hebben van stress. En dat is best logisch: wanneer je last hebt van stress dan maakt je lichaam de hormonen cortisol en CRH aan. Deze hormonen hebben invloed op de samenstelling van talg, wat op zijn beurt weer invloed op je acne heeft. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kali | acne positivity (@myfacestory) op

Waar we andere oorzaken vinden, vinden we ook andere oplossingen. Natuurlijke ingrediënten en middeltjes bijvoorbeeld. Deze pakken jouw acne probleem mogelijk aan bij de oorsprong en besparen vaak ook nog een hoop geld. De volgende natuurlijke middeltjes zijn het proberen zeker waard.

Natuurlijke remedies tegen acne

Het kan een hele klus zijn om uit te zoeken wat je acne-uitbraak triggert maar het is en blijft belangrijk om wat aan je acne te doen, ook al weet je misschien nog niet zo goed waardoor het komt. Deze algemene remedies werken waarschijnlijk ook bij jou. 

Aarmunt

Munt is een bijzonder lekker ingrediënt in thee, maar ook in hartig eten komt het blad goed tot zijn recht. Uit onderzoek is gebleken dat van alle munstsoorten aarmunt de allerkrachtigste is als het gaat om het bestrijden van huidaandoeningen, zoals acne. Ook heeft aarmunt van alle muntsoorten de meest effectieve ontstekingsremmende werking. 

Aarmunt, ook wel 'mentha spicata' genoemd, werkt niet alleen op je velletje. Ook je gesteldheid doet zijn voordeel aan een kopje aarmunt. Het geeft je energie door de dag heen en laat je lekker slapen in de avond. Probeer elke dag 2 kopjes aarmunt thee te drinken en zie zelf het verschil. 

Manuka honing

Ook manuka honing heeft een ontstekingsremmend en antibacteriële werking. De honingsoort, die afkomstig is van de manukaboom, heeft al langer een goede reputatie om zijn antibacteriële en schimmeldodende effecten. Heb jij last van eczeem of rosacea? Dan is deze honingsoort de juiste keuze voor jou. Ook met acne haal jij je voordeel uit dit natuurlijke ingrediënt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Manuka Honey UAE (@manukahoneyuae) op

Manukahoning is daarnaast het perfecte antwoord voor een droog velletje. Het maakt je huid binnen no time gehydrateerder door zijn suikercomponent. Manukahoning dus als ingrediënt in je moisturizer geen kwaad! 

Tot slot

Het hebben van acne is geen pretje, maar het is op een manier ook een kans om jezelf beter te leren kennen. Waar kan je tegen en waar niet? Ook is het voor je acne én de rest van je organen belangrijk om nieuwe natuurlijke ingrediënten uit te proberen. En dat hoeft niet duur te zijn, voor een paar euro's kan je bijvoorbeeld aarmunt aanschaffen. 

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top