Health

Met behulp van deze stappen val je sneller in slaap

Met behulp van deze stappen val je sneller in slaap

Malen, malen en nog eens malen. Kon je maar op een knopje drukken om meteen in slaap te vallen. Snel in slaap komen, gaat dan ook niet bij iedereen even makkelijk. Slapeloosheid is het gevolg bij een hoop mensen onder ons. En nee, fijn is het niet. 

Niet goed slapen heeft dan ook gevolgen op je gezondheid. Je zal nerveuzer worden en zal het moeilijk hebben om je emoties te reguleren. Ook herstelt je lichaam niet goed en ben je sneller vatbaar voor ziektes omdat je immuunsysteem slechter wordt. Ook zal het steeds lastiger worden om je te kunnen concentreren. 

Weinig slaap brengt dus een hoop negatieve effecten met zich mee. Daarom hebben wij een rijtje voor jou gemaakt, met stappen waardoor jij sneller in slaap zal vallen. 

Leg je telefoon op tijd weg 

Ja dit helpt echt! In je mobiel of andere electronica zit namelijk blauw licht, wat ervoor zorgt dat je lichaam minder van het stofje melatonine aanmaakt. Melatonine zorgt ervoor dat we automatisch moe en slaperig worden zodra het donker wordt. Het licht van je telefoon verstoort dus je slaap. Probeer 'm dus zeker een uur voor het slapen gaan weg te leggen. 

Ontspan genoeg overdag

Als je overdag veel prikkels ontvangt, dan zal dit in de avond gevolg hebben op je slaap. Bij veel stress zal je in de avond korter en minder diep slapen. Neem daarom gedurende de dag ook genoeg pauzes en zorg voor een afwisseling van inspanning en ontspanning. 

Kijk niet telkens op de klok

Dit klinkt voor ons allemaal waarschijnlijk bekend in de oren. Telkens op je wekker of telefoon kijken hoe laat het is en tellen hoeveel uur je nog hebt om te slapen. Doe dit niet! Dit zorgt namelijk voor onrust en wekt negatieve gedachten op, waardoor het nog moeilijker wordt om in slaap te vallen. Verberg daarom je wekker of telefoon!

Temperatuur van de slaapkamer

Je lichaamstemperatuur daalt altijd wanneer je in slaap valt, dit helpt je slaapproces en heeft invloed op je biologische klok. Een frisse, donkere kamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden wordt dan ook de meest ideale slaaptemperatuur genoemd. Ook helpt het donker bij het aanmaken van melatonine, waardoor je weer sneller kan slapen.

Ben jij benieuwd naar waarom je op een zijden kussensloop zou moet slapen? Klik dan hier!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top