Health

De meest bijzondere feitjes over je eigen lichaam

De meest bijzondere feitjes over je eigen lichaam

Eigenlijk is het menselijk lichaam wel meer dan alleen bijzonder. Je lijf heeft namelijk een zelfhelend vermogen. Zo zie je dat als je ziek bent, dat je lichaam er alles aan doet om de bacterie of virus aan te vallen. Je lijf reageert dan namelijk op iets, wat er niet thuis hoort. Ziek zijn is dan ook het begin van beter worden. 

Door de jaren heen is er al heel veel bekend over het lichaam. Toch worden er steeds meer feitjes over het lichaam bekend die je blijven verbazen. Wij vonden daarom dat het tijd werd om een rijtje te maken met opmerkelijke feitjes over het lijf. 

1. Liters speeksel

Gemiddeld produceer je ongeveer 500 ml tot 1 liter speeksel per dag. In de nacht als je slaapt, produceer je geen speeksel. Als je een gemiddelde neemt dan zou jij in je leven ongeveer 20.000 liter van dit slijm aanmaken. Hiermee zou je dan twee hele zwembaden kunnen vullen. Bah!

2. Het zuur in je maag is sterker dan je denkt

De maag is een zeer belangrijk orgaan die als functie heeft om het voedsel wat je eet te verteren. Ook ziet je maag toe op bacteriën en andere slechte dingen die er terecht komen. Het maagzuur bestaat uit zoutzuur, kaliumchloride en natriumchloride. Deze stoffen zijn sterk genoeg om bacteriën te kunnen doden. Maagzuur kan niet alleen bacteriën doden, maar ook scheermesjes te verteren! Moet je nagaan hoe sterk dit zuur is. 

3. Je zweet stinkt niet

Wat veel mensen zullen denken, is dat zweet het gene is wat ruikt. Dit is niet zo! De bacteriën die vrij komen zorgen hier voor die minder fijne geur. Zweet zelf heeft geen geur!

4. Baby's hebben meer botten

Als een baby geboren wordt, beschikt het over 350 botten. Dit zijn 206 botten meer dan die een volwassen persoon heeft. Heel veel dus! Verdwijnen die botten dan ineens? Nee, sommige botten groeien in elkaar (bijvoorbeeld bij de schedel).

5. Er zitten beestjes in je wimpers

Beestjes in mijn wimpers? Ja, die zitten er echt! De minibeestjes genaamd mijten brengen gelukkig geen schade aan. Maak je dus vooral geen zorgen, want iedereen heeft ze. Ook hoef je niet bang te zijn dat je ineens een zo'n beestje ziet, ze zijn namelijk erg klein. Helaas zijn deze mijten niet te verwijderen en blijven ze altijd zitten. 

6. Groeien

Ongeveer rond het 21ste levensjaar stopt een volwassen persoon met groeien. Het zou wat zijn als je lichaam maar door blijft groeien. Toch zijn er twee dingen die nooit stoppen met groeien, namelijk je oren en je neus.

Ben jij benieuwd naar wat er met je lichaam gebeurt als je vegan gaat eten? Klik dan hier

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top