Gezichtsverzorging

Clean beauty: alle voor- en nadelen van deze huidverzorgingstrend

Clean beauty: alle voor- en nadelen van deze huidverzorgingstrend

Steeds meer mensen hebben een gevoelige huid en wetenschappers zijn nog niet zeker over de oorzaak. Sommigen zeggen dat het door de vervuiling in de lucht komt. Andere wetenschappers zijn van mening dat de stress van het dagelijks leven de oorzaak is. Wat we wél weten is dat we met z'n allen vaker kijken wat er in onze producten zit om zo beter te zorgen voor onze, steeds gevoeligere, velletjes. 

En toen was daar clean beauty. Het fenomeen heeft nog geen officiële definitie maar als we het hebben over clean beauty dan praten we over 'schone' producten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

De grote misvatting over clean beauty

Groen, vegan of biologisch worden vaak genoemd als we het hebben over clean beauty. Maar dat iets biologisch is, betekent niet per definitie dat het ook vegan is. Vaak worden deze benamingen zonder enige uitleg gebruikt en nemen we aan dat het goed voor ons is.

Zo lezen we bijvoorbeeld ook steeds vaker dat chemicaliën slecht voor je zouden zijn en je dit moet vermijden als je aan het shoppen bent naar beautyproducten. Het is goed om te streven naar meer transparantie maar lees je dit soort artikelen zonder enige uitleg? Dan kan dit je best bang maken. Het is belangrijk om te onthouden dat alles uit chemicaliën bestaat. Zelfs natuurlijke grondstoffen. Lees je dus op een verpakking dat er alleen natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt? Dan zijn er zeer waarschijnlijk óók chemicaliën in het spel geweest. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

De clean beauty trend bepaalt steeds vaker wat goed voor ons is en wat we beter kunnen vermijden. Parabenen, siliconen en alcohol worden vaak aangewezen als stoffen die schadelijk voor onze velletjes zouden kunnen zijn. Deze stoffen zijn synthetisch en worden neergezet als slecht en giftig. Dat iets synthetisch is betekent niet per definitie dat het slecht is voor je huid. Een natuurlijke stof kan ook nagemaakt worden. Dit omdat de werking beter zou zijn als het synthetisch was. 

De benadering van clean beauty

Ons advies? Let op als de term clean beauty valt. Het woord 'clean' is te breed om als richtlijn te houden als het gaat om onze velletjes gaat. Je huid is simpelweg te complex om van één woord uit te gaan als het gaat om onze beautyproducten en skincare. Dit betekent niet dat we clean beauty moeten weggooien. Het is fantastisch dat we met steeds meer zorg kijken naar onze beautyproducten. Een tip van Trendalert: probeer te definiëren wat clean beauty voor jou betekent. Iedereen heeft een uniek velletje en kan simpelweg niet over één kam geschoren worden. Ook al is het nog zo clean

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

Favorieten van de redactie

Nog steeds een beetje lost als het om skincare gaat? Kijk dan even naar de favorieten van ons. 

 

Nog een tip? Dit zijn 5 ingrediënten die je met een bepaald huidtype maar beter kan vermijden...

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top