Lifestyle

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

De drogisterijen en supermarkten liggen er vol mee: vloeibaar wasmiddel, waspoeder, pods, parfumkralen en ga zo maar door. Uit dit enorme aanbod weet jij geen keuze te maken, dus grijp je vaak maar naar degene die je het lekkerst vindt ruiken of dat toevallig in de aanbieding is.

Waarschijnlijk denken de meesten van ons dat we veel verstand hebben van het wassen van onze kleding. Wit bij wit, bont bij bont, wat wasmiddel en -verzachter erbij, 30 of 60 graden en voilà! Een kind kan de was doen. 

Waspoeder

Wist je dat jouw witte was witter wordt wanneer je waspoeder gebruikt? De poedervormige substantie is namelijk korrelig waardoor het het vuil als het ware van de kleding afschuurt. Daarnaast bevat de poeder bleekmiddel waardoor jouw witte wasgoed stralender wit wordt én blijft. Te veel poeder kan echter weer niet ten goede komen van de kleding, maar dat spreekt voor zich. 

Een voordeel van waspoeder is dat het veel goedkoper is. Ook maakt waspoeder kleding frisser en schoner. Voor het optimale resultaat kan je het goedje het beste gebruiken vanaf 60 graden. Een nadeel zie je voornamelijk terug bij bonte was. Bij gebruik van waspoeder gaan de kleuren namelijk veel sneller vervagen. 

Voor het verwijderen van vlekken van bijvoorbeeld wijn, koffie, thee en gras kan je het beste poeder gebruiken. Wel is het van belang om een extra spoelbeurt in te plannen zodat je zeker weet dat er geen restanten achterblijven in je kleding. 

Vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel voor witte was bevat een bepaald middeltje waardoor jouw witte kleding of beddengoed optisch witter lijkt. Wasmiddel voor lichte kleding wordt afgeraden om te gebruiken bij stoffen als wol en zijde. Het kan hierdoor worden aangetast en dat wil je niet. 

Wat veel mensen niet weten, is dat je vloeibaar wasmiddel voor bonte was kan gebruiken tot maximaal 60 graden. Was je op een hogere temperatuur dan wordt het een kookwas en dat komt absoluut niet ten goede van de kwaliteit van jouw kleding. 

Kleur blijft zijn kleur het best behouden als het gewassen wordt met vloeibaar wasmiddel. Deze substantie lost namelijk beter op dan poeder en het heeft geen schurende werking. Dit soort wasmiddel zit vaak in een fles, afgesloten met een dop, waardoor het zijn geur beter behoudt dan bijvoorbeeld bij poeder. Dit zit vaak in een kartonnen doos, wat snel vochtig kan worden en dus kan gaan klonteren en bovendien zijn geur sneller kwijtraakt. 

Dit is waarschijnlijk iets wat maar weinig mensen doen, maar het is van groot belang. Gooi de vloeibare wasmiddel, in tegenstelling tot wat je zou denken, niet in het bakje maar direct in de trommel. Vaak vergeten mensen het bakje schoon te maken waardoor er plak en viezigheid achterblijft. Bij het naspoelen en centrifugeren kan er toch nog wasmiddel uit dat bakje bij de kleding komen en dit kan irriteren op de huid. 

Kortom: je kan het beste waspoeder gebruiken voor witte was en vloeibaar wasmiddel voor bonte was.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top