Lifestyle

Dit is waarom Instagram zwaar bewerkte foto's vanaf nu gaat labelen

Dit is waarom Instagram zwaar bewerkte foto's vanaf nu gaat labelen

Op sociale media ben je vrij om alles te plaatsen wat je wilt, mits het binnen de richtlijnen van het platform is. Soms gaat het mis en komen berichten die eigenlijk nepnieuws zijn op onze tijdlijnen. Instagram, één van die sociale platformen, is er klaar mee. Vanaf nu zie je bij zo'n foto eerst een zwart beeld met 'false information' voordat je het plaatje kan zien. 

Instagram wilt dat we te allen tijde kunnen vertrouwen op de foto's die verschijnen in de app dus zijn ze vanaf mei vorig jaar een samenwerking aangegaan met een fact-checker. Deze organisatie identificeert en labelt alle valse informatie die op Instagram verschijnt. Instagram voert nu wereldwijd een strijd met alle valse informatie die op het platform te vinden is. 

Wat betekenen de nieuwe regels van Instagram voor ons?

Wanneer content op de site als valse informatie gelabeld is, komt Instagram vanaf nu gelijk in actie. De foto in kwestie wordt gelijk van de explore pagina gehaald en verschijnt niet meer op de hashtag pagina's. Ook krijgt het beeld een label en moet je zelf kiezen of je 'm alsnog wilt zien of niet.

De reacties op het besluit van Instagram zijn gemengd: gebruikers zijn blij dat Instagram maatregelen neemt, vooral voor het publiek wat kwetsbaar is. Instagram wordt door steeds meer jonge mensen gebruikt. Deze groep ziet niet altijd het verschil tussen neppe en echte informatie. Andere gebruikers maken zich ook zorgen want deze maatregel van Instagram zou lijken op censuur. Kunstzinnige foto's kunnen ook dit label krijgen omdat de foto's bewerkt zijn met bijvoorbeeld kleuren of vormen. 

Wat denk jij? Is de nieuwe regel van Instagram goed of gaat het te ver? 

 

Beeld: Photo by Kate Torline on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top