Lifestyle

Zo start jij productief op na vrije dagen rond kerst en oud en nieuw

Zo start jij productief op na vrije dagen rond kerst en oud en nieuw

De week voor de feestdagen is waarschijnlijk een waas. In je hoofd zat je al aan de grote tafel te genieten van het lekkere eten en de mensen van wie je houdt. De feestdagen lijken elk jaar nog zo ver weg maar de vrije dagen zijn in een oogwenk voorbij. Nu is het januari en moet je weer opstarten terwijl je voor jouw gevoel nog lang niet al je slaap hebt ingehaald. 

Klinkt bekend, niet? De kerstvakantie kan je eigenlijk helemaal geen vakantie noemen. Het zijn een paar dagen of als je mazzel hebt een week (of twee) waar je afwezig bent van werk maar nog genoeg andere taken hebt. In deze weken is het een noodzaak dat alles thuis goed verloopt en dat er genoeg eten op tafel staat. En toch word het gezien als een vakantie en verwacht iedereen dat je na deze drukke periode weer fris en fruitig klaarstaat om elke uitdaging aan te gaan. 

Hey, je kan kerst ook gewoon uitstellen of een ticket naar een ver oord boeken voor de vakantie. Voor iedereen die dat niet kan zijn wij er: op deze manieren start jij weer productief op na de winterstop. 

Neem niet teveel hooi op je vork

Klinkt vanzelfsprekend, dat weten we. Toch is het belangrijk om in de eerste weken na de feestdagen niet gelijk van alles te willen doen. Waarom? We zeiden het al eerder: de kerstvakantie is niet voor iedereen een vakantie. Neem je gelijk veel klussen aan of voltooi je een hele reeks aan opdrachten? Dan kan het zijn dat je heel uitgeput of zelfs overspannen wordt. En dat is niet hoe jij je jaar wilt beginnen!

Doe dus rustig aan en doe niet te veel. Er is niks mis met de kat uit de boom te kijken en alles langzaam weer op te pakken. 

Denk aan je pauzes

Een prominent verschil tussen je winterstop en je werkweek? Tijdens je winterstop bepaal je vaak zelf wat je doet. Als je alles zelf bepaalt, ben je vaak minder moe. Tijdens werk, een plek waar je vaak vaste taken uitvoert, zit dit logischerwijze anders. Vooral na de feestdagen merk je dit verschil dus is het cruciaal om soms is even een extra kleine pauze te nemen. 

Probeer om de 45 minuten tenminste een pauze te nemen van 5 tot 10 minuten. Ga tijdens deze break naar de wc of vul de theekan. Spendeer het in ieder geval niet met het checken van je mail, dan ben je namelijk nog steeds aan het werk! 

Denk na over je dromen

Het is een nieuw jaar dus denk je sneller over wat je dit jaar graag gedaan wilt hebben. Je dromen en doelen zijn iets wat je altijd serieus moet nemen maar aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd handig om te kijken wat je nu precies wilt. Je kan zo een planning maken zodat je een overzicht hebt van het hele jaar. 

Blik terug op vorig jaar

Hoe weet je wat je volgend jaar beter kan doen als je niet hebt gekeken naar vorig jaar? Nee, dat kan niet. Zelfreflectie is altijd handig maar aan het begin van het jaar zit er nog een extra voordeel aan. Wat is een betere boost dan weten wat er vorig jaar zo goed ging? Ook voor onze vorige tip, het nadenken over je dromen, is terugblikken cruciaal. Je mag trots zijn op alles wat je vorig jaar hebt bereikt! 

Happy 2020!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top