Haarverzorging

Dit betekent poreusheid voor je haarverzorging

Dit betekent poreusheid voor je haarverzorging

Heb jij krullend of kroes haar en ga je natural? Dan komt er meer om de hoek kijken dan het gebruik van een goede conditioner. Het begrijpen van je haar is cruciaal als je het de beste zorg wilt geven. Wij bij Trendalert vonden het hoog tijd voor wat meer hair awareness

Wanneer heb je poreus haar?

Ben jij een beetje zoals mij? Dan heb je waarschijnlijk nooit van de term poreus gehoord. Toen ik me in dit onderwerp ging verdiepen, kwam ik erachter dat het heel belangrijk is om te weten wat poreusheid is. 

Als we het hebben over poreusheid en het haar zijn er verschillende categorieën waar je haar onder valt. Poreusheid word ook wel porositeit genoemd. Deze benaming verwijst naar hoe open of gesloten de opperhuid van je haar is. De opperhuid is de buitenste laag van je haar. 

Heb je hoge porositeit? Dan is de opperhuid veel meer open zodat water of producten sneller worden opgenomen in je haar. Heb je een lage porositeit? Dan is het als ware of je haar vochtbestendig is. De opperhuid is strak gesloten en laat niks door. Producten of water 'rollen' als het ware van je haar af. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door THE CURLY HAIR NETWORK 🌸 (@thecurlyhairnetwork) op

Maar hoe kan je zien onder welke categorie jouw haar valt? Je kan het testen op deze manier. 

Zinken als een baksteen

Voor een vrouw die natural gaat is water echt je beste vriend. Ook om te testen hoe poreus je haar nou eigenlijk is, heb je water nodig. Voor deze test heb je een paar plukken van je haar nodig die natuurlijk uit je hoofdhuid zijn gegroeid. Vul een kopje met water op kamertemperatuur. Plaats je haar op het water maar dip het er niet in. 

Wanneer je haar een hoge porositeit heeft dan zal je merken dat je haar zinkt. Je haar neemt het water op. Als je haar lage porositeit heeft dan zal het minuten duren voordat je haar naar beneden gaat. Zit je haar er een beetje tussen? Dan heb je een gemiddelde porositeit en neemt je haar alsnog het water op. 

Zorgen voor je poreusheid

Ook al neemt de ene categorie iets sneller op dan de ander, hydratatie is en blijft altijd belangrijk. Zoek naar producten die je haar zachter maken zoals aloë vera of shea butter. 

Producten voor haar met hoge poreusheid

 

Producten voor haar met lage poreusheid

 

Tot slot

Het enige wat poreusheid over je haar zegt, is hoe goed en snel je haar vocht kan opnemen. Er zit wel een nadeel aan lage poreusheid: je haar neemt vocht heel langzaam op en daar willen de meeste mensen dan ook vanaf - en dat kan. Het is belangrijk dat jij je haar goed verzorgt en regelmatig knipt om alles gezond te houden. Ook droogt haar met hoge poreusheid sneller terwijl de vrouwen met een lage poreusheid uren moeten wachten tot hun haar gedroogd is. Tijd voor actie dus! 

 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top