Lichaamsverzorging

Dit is constitutioneel eczeem en dit is hoe je het positief kan beïnvloeden

Dit is constitutioneel eczeem en dit is hoe je het positief kan beïnvloeden

Wanneer we het hebben over eczeem dan hebben we het vaak over constitutioneel eczeem want dit is de meest voorkomende soort. Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen. Zo heb je bijvoorbeeld contacteczeem: deze soort eczeem word veroorzaakt door een allergische reactie.

Afijn, daar hebben we het een andere keer over. Ben jij klaar voor je constitutioneel eczeem 101?

Wat is constitutioneel eczeem

Net als psoriasis is constitutioneel eczeem niet besmettelijk. Doordat de huidaandoening gepaard gaat met bultjes, blaasjes en schilfers denken sommige mensen van wel. Vaak heeft deze soort eczeem te maken met een allergie. Dit kan bijvoorbeeld hooikoorts zijn. Ook erfelijkheid speelt bij constitutioneel eczeem een rol.

Heb jij constitutioneel eczeem? Dan heb je dat waarschijnlijk al vanaf je geboorte. Constitutioneel eczeem is een immuunziekte en dit heeft dus te maken met je afweersysteem. De huidaandoening zal weggaan en terugkomen maar nooit 100% verdwijnen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lyds (@lyds678) op

Wat doe je aan constitutioneel eczeem

Bij constitutioneel eczeem is het cruciaal om je nagels kort te houden en niet veel te krabben. Waarom? De huidaandoening wordt erger hiervan en alle bacteriën blijven onder je nagels hangen. Zoek daarom wat afleiding als je jeuk krijgt. Deze dingen helpen ook. 

  • Douche niet te lang (5 min max) en niet te heet
  • Gebruik zo min mogelijk zeep of shampoo
  • Gebruik SPF
  • Smeer na het douchen gelijk vette crème op je huid
  • Draag vooral kleding van katoen en andere 'ademende' stoffen

Bij het aantreffen van constitutioneel eczeem is het altijd handig om contact op te nemen met je huisarts. Die arts geeft je advies over het gebruik van effectieve zalfjes of crèmes. 

Deze producten helpen ook bij constitutioneel eczeem

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top