Interior

Zo houd jij jouw huis altijd schoon en netjes

Zo houd jij jouw huis altijd schoon en netjes

Een netjes en schoon huis is een prettige omgeving om in te wonen maar je huis schoon houden kan soms lastig zijn. Merk jij ook dat de rommel in jouw stulpje opbouwt? Dan hebben wij de oplossing voor je. Deze zeven gewoontes oppakken is namelijk de manier om jouw huis netjes en schoon te houden, maar zonder te veel moeite te doen. Beloofd.

1. Geef alles een eigen plekje

Een goede manier om te voorkomen dat je huis rommelig wordt is door ieder voorwerp in jouw huis zijn eigen plekje te geven. Dit klinkt misschien erg logisch maar het heeft een grote impact op jouw huis. Wanneer alles een eigen plekje heeft dat handig is voor jou, zal je veel minder snel geneigd zijn om je spullen rond te laten slingeren. Creëer dus een prettig systeem voor jezelf om spullen in op te bergen zodat het geen vervelende klus is om spullen op te ruimen. Werk bijvoorbeeld met leuke mandjes of bakjes die er niet alleen leuk uit zien, maar ook functioneel zijn.

2. Gooi spullen weg die je niet nodig hebt

Als je eenmaal een plekje hebt gevonden voor waardevolle spullen zal je waarschijnlijk tegen een probleem aanlopen. Sommige dingen die jij hebt heb je misschien niet nodig, dus hebben ze ook niet echt een plekje. Ga dus op een zondag middag, als je hier de tijd voor kan nemen, zitten met alle spullen die je hebt en gooi weg wat je niet nodig hebt. Denk hierbij aan kleding die je nooit meer draagt of papieren die je allang niet meer nodig hebt. Gooi spullen die iemand anders nog kan gebruiken nooit weg! Geef ze aan een vriend of familielid, of verkoop het door op een online platform.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie Kondo (@mariekondo) op

3. Maak iedere ochtend je bed op

Deze tip heb je waarschijnlijk al veel vaker gehoord, maar iedere dag je bed opmaken is echt een hele fijne manier om jouw huis netjes te houden. Als je s'ochtends je bed opmaakt voelt je slaapkamer al gelijk een stuk netter en begin je de dag gelijk productief. Dit scheelt ook enorm als je 's avonds thuis komt bij een net bed en je jezelf daarmee kan verwennen.

4. Ruim spullen gelijk op als je ze gebruikt hebt

Dit is misschien erg lastig, want als je thuis komt na een lange dag of als je ergens lang mee bezig bent geweest is het super vervelend om je spullen gelijk op te ruimen. Maar op deze manier voorkom je dat deze spullen zich gaan ophopen waardoor je huis een enorme bende wordt. Dus hang je jas gelijk aan de kapstok als je thuiskomt, ruim gelijk je make-up op als je klaar bent. Zo houd jij jouw woonruimte overzichtelijk en raak je spullen ook veel minder snel kwijt.

5. Hanteer de lege gootsteen regel

Als je iets gegeten hebt of net klaar bent met koken dan is het super makkelijk om je vaat gewoon in de gootsteen te zetten en er verder niks mee te doen. Maar dit zorgt ervoor dat de vaat in de gootsteen constant op blijft bouwen. Eén manier om dit op te lossen is door iedere avond alle vaat in één keer in de vaatwasser te zetten en deze te laten draaien, of maak de vaat met de hand schoon en zet alles 's nachts op het droogrek. Zo heb je iedere ochtend schone borden en pannen klaar staan om mee te koken. Een andere manier om je keuken schoon te houden is door tijdens het koken alvast wat van de afwas te doen. Staat de pasta te koken? Was dan alvast de snijplank af. Kijk wat je alvast kan doen en bespaar jezelf later weer wat tijd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Sarit Sela (@minimalistmeblog) op

6. Houd het aanrecht schoon

Dit klinkt opnieuw erg simpel en voordehand liggend. Maak je aanrecht schoon houden tijdens het koken zorgt ervoor dat je achteraf veel minder schoon hoeft te maken. Houd een doekje bij de hand tijdens het koken en haal vlekjes gelijk weg nadat ze zijn ontstaan. Doe dit bijvoorbeeld ook met de vloer. Haal even snel de bezem door de keuken tijdens het koken en houd je keuken de hele week schoon.

7. Maak iedere dag een gedeelte van de badkamer schoon

De badkamer schoonmaken kan een enorme klus zijn die je uitstelt totdat je echt niet meer kan wachten. De beste manier om dit te voorkomen, is door iedere dag een klein stukje van de badkamer schoon te maken, bijvoorbeeld het gedeelte wat je zojuist gebruikt hebt. Voorkom bijvoorbeeld de opbouw van tandpasta of ander vuil in de gootsteen door deze iedere keer na gebruik even af te nemen. Of maak als je daar tijd voor hebt na het douchen je douche snel schoon met een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor dagelijks gebruik. Dit geeft niet hetzelfde effect als een grote schoonmaak maar het zorgt er in ieder geval voor dat je badkamer er iedere dag schoon uitziet en schoon aanvoelt.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top