Interior

Om jeuk van te krijgen: jouw kerstboom zit vol ongedierte en insecten

Om jeuk van te krijgen: jouw kerstboom zit vol ongedierte en insecten

Yes! Eindelijk mag het weer. Zo'n heerlijke dikke dennenboom in de woonkamer. Hoe meer lichtjes en versiering, hoe beter. De kerstboom zorgt immers voor een sfeervol huis en het geeft je alvast het ultieme kerstgevoel in de aanloopperiode naar kerst toe. Maar wist je dat jouw kerstboom, en daarmee ook je woonkamer, vol zit met ongedierte?

Mensen met een insectenfobie kunnen misschien beter overwegen om voor een goed alternatief voor een kerstboom te zorgen, want het gemiddelde exemplaar kan maar liefst 25.000 insecten, spinnen en mijten bevatten. En het erge is: wij maken deze ongedierte zelf wakker. Eigenlijk houden de insecten een winterslaap, maar doordat wij de bomen uit hun koude, natuurlijke habitat uit de grond rukken en in onze warme woonkamers plaatsen, worden de beestjes wakker. 

Dat we op kerstavond niet alleen aan het avondmaal zitten, is een feit. De beestjes komen door de aangename temperatuur namelijk tot leven en gaan de boel eens lekker verkennen.

Zit je liever zonder al die ongedierte en alleen met je geliefdes aan het avondmaal? Zet je kerstboom dan eerst een paar dagen in de schuur. Zo kan de boom, en zo ook de insecten, wennen aan de temperatuur. Voor je de kerstboom dan écht het huis binnenhaalt nog even goed schudden en de boom bevat al veel minder insecten.

Een andere tip is om een kerstboom bij een kwekerij te halen. Deze bomen hebben over het algemeen minder insecten. Helemaal geen insecten is niet mogelijk, want het is natuurlijk dat de kerstboom levende organismen bevat.

Lees je nu dit artikel en schrik je, omdat jouw kerstboom allang zijn toetrede in jouw woonkamer heeft gedaan? Wees niet bang. Je hoeft hem niet weg te halen. De kerstboom kan gewoon blijven staan. Ten eerste doen de kleine beestjes geen kwaad. Daarnaast overleven ze het niet in jouw huis door de hoge temperaturen. Zo houden de meesten het niet langer vol dan een dag. 

De insecten zijn zo miniscuul dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Wel is het verstandig om je huisdier niet onder de boom te laten liggen. Er is namelijk een kans dat er een teek in de boom zit en deze op jouw hond of kat terecht komt. Teken zijn voor jezelf overigens ook helemaal niet prettig, dus kijk daar sowieso mee uit. 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top