Health

Hoe je migraine tegen kunt gaan? Dit zijn 5 handige tips

Hoe je migraine tegen kunt gaan? Dit zijn 5 handige tips

Eén op de drie vrouwen in Nederland heeft er last van. Bonkende hoofdpijn, misselijkheid en het niet kunnen verdragen van licht en geluid. Migraine is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en staat in de top drie van gezondheidsklachten.

Voorkomen lijkt onmogelijk, want niets lijkt te werken. Toch zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om migraine tegen te gaan.

1. Houd een hoofdpijndagboek bij

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je de juiste inzichten geven. Bijvoorbeeld de frequentie van de aanvallen, of het gekoppeld kan worden aan hormonen, bij inname van bepaalde voedingsstoffen of medicijnen, bij het uitoefenen van bepaalde activiteiten. Ga zo maar door. Jij en de arts kunnen patronen ontdekken en aan de hand hiervan kan de dokter een passende behandeling aanbevelen. 

2. Vermijd uitlokkende factoren 

Een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld het drinken van alcohol, te weinig eten (of het overslaan van maaltijden) en te weinig water drinken, kunnen migraine uitlokken. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water drinkt en genoeg eten bij je hebt. Let ook op de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. 

3. Vind de juiste medicijnen, maar gebruik niet te veel

De zoektocht naar de juiste medicijnen tegen migraine is heel lastig. Er lijkt geen eind aan te komen. Ieder lichaam is anders, dus ieder lichaam reageert verschillend op medicijnen. Wat voor de één werkt, kan voor de ander niets doen. Ga samen met je huisarts op zoek naar het beste en meest effectieve medicijnen. En als je deze dan eindelijk hebt gevonden, gebruik er vooral niet te veel van. Een te hoge inname kan de migraine juist weer aanwakkeren en verergeren. 

4. Overweeg preventieve geneesmiddelen

Er zijn ontzettend veel verschillende geneesmiddelen die preventieve zouden kunnen werken tegen migraine. Heb je wel eens gedacht aan betablokkers, accupunctuur, botox, haptonomie of homeopathie? Dit zijn er maar een paar uit het enorme aanbod. Ook hier geldt, ieder lichaam reageert anders maar wie weet heb je er baat bij.

5. Anticonceptiepil

Bij ongeveer 60% van de vrouwen kan het optreden van een migraineaanval gerelateerd worden aan de menstruele cycus. Als dit bij jou het geval is, kijk dan eens naar verschillende mogelijkheden. Misschien is het slikken van de anticonceptiepil bij jou wel dé boosdoener. Ga hierover in overleg met je arts. Hij of zij kan jou namelijk aanraden om over te stappen op een andere pil of op een mirena- of koperspiraal.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top