Health

Zo zorg je ervoor dat je niet meer wakker wordt met een ochtendhumeur

Zo zorg je ervoor dat je niet meer wakker wordt met een ochtendhumeur

Het eerste geluid wat je hoort als je wakker wordt, is natuurlijk de wekker. En nee dit is zeker geen fijn geluid. Wie houdt er nou van vroeg opstaan? En dan heb je nog dat vreselijke ochtendhumeur dat er zo nu en dan bij komt kijken. De één heeft hier meer last van dan de ander en geluid schijnt hier zeker invloed op te hebben.

De één heeft er meer last van dan de ander. Tijd om dit uit te zoeken! 

Aangenaam geluid 

Het wordt koud buiten en daarom is het nog moeilijker om dat warme bedje te verlaten. Sommige wekkers hebben een vervelender geluid dan ander maar gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel verschillende opties om je alarm in te stellen. Wat de meeste van ons verwachten, is hoe aangenamer het geluid van de wekker, hoe fijner je opstaat. Is dit echt zo? 

Sleep inertia 

Je ochtendhumeur hoeft niet altijd met het geluid van je wekker te maken hebben. Iets wat het meest bepalend is, is de zogenoemde sleep inertia. Dit is een vorm van bewustzijn waarin je verkeert tussen nog slapen en wakker worden. In deze gesteldheid ervaar je vaak een chagrijnig en verward gevoel. Dit gevoel kan tot vier uur aanhouden.

Zangerige geluiden

Wat bepaalt nou of jij last hebt van die sleep inertia? Dat is de wijze waarop jij wakker wordt en dat wekkergeluid speelt daarbij een grote rol. Een onderzoek van de RMIT Universiteit in Melbourne ontdekte dit verband. Hoe melodischer/zangerig de klank van je alarm is, hoe minder last je hebt van de sleep inertia en dan dus een ochtendhumeur. Wat oor soort geluid dat is, is persoonsgebonden. De één vindt het fijn om zijn favoriete liedje te horen, maar de ander hoort het liefst een blaffende hond. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top