Health

5 natuurlijke tips tegen verkoudheid

5 natuurlijke tips tegen verkoudheid

Het is weer zover. Het wordt vroeg donker en de temperatuur daalt. Je vertrekt naar je werk voor de zon op is en je komt thuis als die weer onder is. In deze periode krijgen wij weinig zonlicht te zien. Dit betekent dat wij nauwelijks vitamine C binnen krijgen en vatbaarder zijn voor griepjes.

De tijd van het jaar is aangebroken waarin menig mens verkouden wordt. De zakdoekjes, neussprays en keelsnoepjes zijn niet aan te slepen en de verkoudheid wordt er ook niet minder op. Wat moet je dan wel doen? Lees hier 5 natuurlijke tips tegen verkoudheid. Zo kom jij er in no time vanaf!

Stomen

De meeste mensen kennen deze methode wel. Je hangt je hoofd boven een kom heet water. Vaak worden er nog wat druppeltjes menthol aan toegevoegd. Doe dit niet! Menthol kan de slijmvliezen irriteren en ervoor zorgen dat de verkoudheid juist langer aanhoudt. Stomen boven enkel heet water is voldoende om de verkoudheid wat te verminderen.

Taugé thee

Je zult wel denken, taugé in je thee? Taugé is een eeuwenoude traditie die veel wordt gebruikt als natuurlijk geneesmiddel in Azië. Taugé bevat veel vitamine C en laten wij hier nou net een tekort aan hebben tijdens de wintermaanden. Door de taugé 5-10 min in kokend heet water te laten trekken, trekt de vitamine C en alle andere voedingsstoffen in je thee.

Tijm

Tijm is een geneeskrachtig kruid en bevat veel bijzondere eigenschappen. Eén daarvan is het bestrijden van je verkoudheid. Tijm zorgt ervoor dat het slijm in je luchtwegen oplost waardoor je minder hoeft te hoesten. Drink dagelijks een kopje thee met tijm, gember, sinaasappel, citroen en een beetje honing en je zult snel verschil merken.

Gember en kurkuma

Gember werkt ontstekingsremmend en slijmoplossend. Ook kurkuma werkt ontstekingsremmend en zal er dus voor zorgen dat de verkoudheid snel afneemt. Daarnaast verhoogt het je weerstand waardoor je bestand wordt tegen alle ronddwarrelende bacteriën van anderen. Schenk een kop heet water in en gooi daar flink wat stukken gember in. Voeg een theelepeltje kurkuma toe en eventueel een paar peperkorrels (deze werken ook ontstekingsremmend).

Appelazijncider

Appelazijn heeft een hoge zuurtegraad wat ervoor zorgt dat bacteriën snel worden gedood. Als je nooit eerder appelazijn hebt gedronken, kan je beter beginnen met een kleine hoeveelheid. Bij te veel inname kan je keel gaan irriteren. Pak een glas en voeg ongeveer drie eetlepels appelazijn, een eetlepel honing en een theelepeltje cayennepeper toe. Top het af met lauw water. Goed roeren en in één keer opdrinken en je zult merken dat de verkoudheid loskomt.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top