Interior

Zo laat jij jouw woonkamer er binnen 10 minuten een stuk groter uitzien

Zo laat jij jouw woonkamer er binnen 10 minuten een stuk groter uitzien

De prijs van een koopwoning was nog niet eerder zo hoog. Als jij recent een woning hebt gekocht, dan heb je vast een stuk minder vierkante meter gekregen voor dezelfde prijs die jij in 2013 betaalde voor een huis. Kleiner wonen is niet per definitie slecht; ruimtes zijn bijvoorbeeld een stuk knusser (lees: gezelliger) en je hoeft minder energie te verbruiken om de boel warm te houden.

Die kleine ruimte, daar moet je het dan maar mee doen. Of toch niet? Wil je de kamer er groter uit laten zien dan dat deze in werkelijkheid is? Dan zijn er een aantal trucs die je kunt toepassen. Wij hebben er een aantal verzameld waarmee je binnen 10 minuten en vaak zonder een hoop geld uit te geven, een groots effect creëert in de vorm van een ruimere woonkamer.

1. Verplaats de spiegel

Waarschijnlijk is jouw woonkamer voorzien van een flinke spiegel en weet je dat deze optisch voor meer ruimte zorgt. Wil je het effect vergroten? Plaats de spiegel dan tegenover een raampartij. Spiegels weerkaatsen het licht in een kamer waardoor deze groter lijkt en door 'm voor een raam te plaatsen, neemt het effect nog meer toe.

 

2. Minimaliseer raambekleding

Is de kamer voorzien van verduisterende gordijnen en vitrage? Vraag jezelf dan eens af of je die zware gordijnen echt nodig hebt. Slaap je in de ruimte en kan iedereen naar binnen kijken? Zo niet, dan kun je die donkere exemplaren gerust weghalen. Hierdoor laat je meer licht binnen gedurende de dag én creëer je optisch meer ruimte. 

3. Plaats meubels van de muur

Op de één of andere manier denken we dat het zetten van banken, kasten en dergelijke direct tegen de muur meer ruimte oplevert. In werkelijkheid kan dit wel zo zijn maar optisch is dit niet het geval. Zet de meubelstukken eens een paar centimeter van de wand. Het resultaat? Het geheel lijkt een stuk luchtiger!

4. Speel met de wanden

Als je niet gezegend bent met een huis met hoge plafonds, dan kun je toch deze illusie bewerkstelligen. Hang kunst, planken en andere dingen die je op de wand wilt plaatsen op de bovenste helft van de muur. Hierdoor worden ogen omhoog getrokken met als gevolg dat een kamer een stuk groter lijkt. 

5. Laat weg

Een kamer vol met spullen kan dan wel heel gezellig zijn, het geeft weinig ruimte om (figuurlijk gezien) te ademen. Probeer eens per dag of per paar dagen eens een item weg te halen om te zien of je het écht nodig hebt of wilt behouden. Hoe minder er in een kamer staat, hoe groter deze lijkt. 

6. Verberg kabels

Als je dit nog niet hebt gedaan, dan is het hoog tijd om dit wel te doen. Rommelige kabels die in het zicht zijn, zijn niet alleen een doorn in het oog maar laten een ruimte ook nog eens kleiner lijken. Schaf een paar tiewraps aan en ga aan de slag met kabelgootjes. Binnen een paar minuten ziet een kamer er rustiger en dus ruimer uit. 

 

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top