Interior

Kleine woning? Zo laat jij jouw woonkamer er een stuk groter uitzien

Kleine woning? Zo laat jij jouw woonkamer er een stuk groter uitzien

Heb je een kleine woning op de kop weten te tikken? Kleiner wonen is niet per definitie slecht; ruimtes zijn vooral een stuk knusser én je hoeft minder energie te verbruiken om de boel warm te houden. Wij hebben tips voor je om je woonkamer er toch nog sfeervol uit te laten zien.

Laat jouw woonkamer er groter uitzien

Die kleine ruimte, daar moet je het dan maar mee doen. Of toch niet? Wil je de kamer er groter uit laten zien dan dat deze in werkelijkheid is? Dan zijn er een aantal trucs die je kunt toepassen. Met onze tips kun je er - zonder een hoop geld aan uit te geven - een groots effect realieeren. 

1. Verplaats de spiegel

Wellicht weet je al dat een spiegel optisch voor meer ruimte zorgt. Wil je het effect vergroten? Plaats de spiegel dan tegenover een raampartij. Spiegels weerkaatsen het licht in een kamer waardoor deze groter lijkt en door 'm voor een raam te plaatsen, neemt het effect nog meer toe.

2. Verf de muur in een gekke kleur

Heb jij maar een klein huisje, maar wil je dat je woonkamer er optisch tóch groter uit ziet? Verf dan één muur in een opvallende kleur. Op deze manier lijkt het geheel direct een stuk gezelliger. Maak de woonkamer vervolgens af door je deuren, kozijnen of andere houten meubels te schilderen. Zo is de lakverf Sigma S2U Nova Satin één van onze ultieme favorieten om in je woonkamer aan te brengen.

3. Minimaliseer raambekleding

Is de kamer voorzien van verduisterende gordijnen en vitrage? Vraag jezelf dan eens af of je die zware gordijnen echt nodig hebt. Slaap je in de ruimte en kan iedereen naar binnen kijken? Zo niet, dan kun je die donkere exemplaren gerust weghalen. Hierdoor laat je meer licht binnen gedurende de dag én creëer je optisch meer ruimte. 

4. Speel met de wanden

Als je niet gezegend bent met een huis met hoge plafonds, dan kun je toch deze illusie bewerkstelligen. Hang kunst, planken en andere dingen die je op de wand wilt plaatsen op de bovenste helft van de muur. Hierdoor worden ogen omhoog getrokken met als gevolg dat een kamer een stuk groter lijkt. 

5. Laat weg

Een kamer vol met spullen kan dan wel heel gezellig zijn, het geeft weinig ruimte om (figuurlijk gezien) te ademen. Probeer eens per dag of per paar dagen eens een item weg te halen om te zien of je het écht nodig hebt of wilt behouden. Hoe minder er in een kamer staat, hoe groter deze lijkt. 

6. Plaats meubels van de muur

Op de één of andere manier denken we dat het zetten van banken, kasten en dergelijke direct tegen de muur meer ruimte oplevert. In werkelijkheid kan dit wel zo zijn maar optisch is dit niet het geval. Zet de meubelstukken eens een paar centimeter van de wand. Het resultaat? Het geheel lijkt een stuk luchtiger!

7. Verberg kabels

Als je dit nog niet hebt gedaan, dan is het hoog tijd om dit wel te doen. Rommelige kabels die in het zicht zijn, zijn niet alleen een doorn in het oog maar laten een ruimte ook nog eens kleiner lijken. Schaf een paar tiewraps aan en ga aan de slag met kabelgootjes. Binnen een paar minuten ziet een kamer er rustiger en dus ruimer uit. 

 

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top