Beauty

Zo kun jij duurzamer leven + onze favoriete duurzame make-up om te shoppen

Zo kun jij duurzamer leven + onze favoriete duurzame make-up om te shoppen

Op 1 november is het World Vegan Day dus leek het ons de perfecte gelegenheid om ons steentje bij te dragen. Vegan en duurzamere make-up gaat verder dan het niet testen op dieren; de verpakkingen en ingrediënten spelen ook een grote rol. Met z'n allen hebben we de mogelijkheid om de wereld zo fijn mogelijk voor iedereen te maken. En guess what? Je make up kan daarbij helpen!

In 2019 stonden woorden als biologisch en duurzaamheid centraal. Naast alle klimaatdemonstraties, emotionele speeches en veranderingen in het beleid van bedrijven ging ik mezelf afvragen wat ik kan doen voor de wereld. Ik kwam er vrij snel achter dat je met producten die je elke dag gebruikt het grootste verschil maken. Dit geldt dus voor eten, kleding en verzorgingsproducten. Terwijl de discussie over duurzaamheid en het milieu nog lang niet voorbij is, kies ik ervoor om op mijn eigen manier het anders aan te pakken. Dit is hoe ik dat doe (en hoe jij het ook kan doen). 

Zo leef je een stukje duurzamer

Vlees

Veehouderij heeft een grote impact op het milieu. Naast het feit dat veel veedieren nog steeds in vreselijke omstandigheden leven, zijn er ook nog andere redenen om minder vlees te eten. De vleesindustrie is de meest vervuilende industrie ter wereld. Als je 's ochtends doucht dan verbuik je ongeveer 40 liter water per douchebeurt. Heb jij een regendouche? Dan verbruik je gemiddeld 15 liter water per minuut! Gemiddeld gebruiken wij als mens 120 liter water per dag. Voor een stukje vlees is dat nog even wat meer. Eet je in de avond een biefstukje? Voor die biefstuk wordt 3000 liter water gebruikt! Het kost heel veel water om het eten te produceren die een koe eet. Per kilo rundvlees kost het 15000 liter water om het eten te kunnen maken. Dat is nog eens een wake up call!

Transport

Eerder deze week gaf Ajax een goed voorbeeld: op 27 november heeft het team een uitwedstrijd naar Lille. Ze reizen daar naartoe met de trein. Persoonlijk vind ik dat een ontzettend goede zet en met de doelgroep die Ajax heeft zetten ze het voorbeeld voor de jeugd. Probeer wanneer je kan dus altijd gebruik te maken van het OV of pak is wat vaker de fiets. Fietsen is goed voor je. Het helpt ook nog eens bij je winterdip!

Kleding

Ook de kledingindustrie is heel vervuilend én nadelig voor heel veel mensen! Natuurlijk snap ik heel goed dat je niet zomaar in een keer kan overstappen naar alleen maar duurzame kleding. Je hebt waarschijnlijk nog een aantal items in je kast die minder duurzaam zijn. Een alternatief voor duurzaam shoppen, is het meeste uit je items halen. Probeer zo lang mogelijk met je kleding te doen. Ben je echt klaar met die ene broek? Verkoop hem dan! Tip: ook vintage shoppen is een grote stap in de goede richting. Zo leer je de perfecte vintage jeans te scoren! 

Duurzamere en vegan make-up

Natuurlijk zijn er ook genoeg duurzamere opties qua make-up en verzorgingsproducten. Je kan bijvoorbeeld zelf het verschil maken door make-up te kiezen die in hervulbare verpakkingen geplaatst kan worden. De merken en producten in het onderstaande lijstje zijn deels vegan of duurzaam. Zo testen ze bijvoorbeeld niet meer op dieren of hebben een duurzamer labeltje qua verpakkinggebruik. In ieder geval maken al de onderstaande items en hun merken een verschil! Precies wat ik, en jij misschien ook, proberen te doen. 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top