Health

Natuurlijke manieren om een jetlag de baas te zijn

Natuurlijke manieren om een jetlag de baas te zijn

Als er iets vervelend is aan vliegen naar de andere kant van de wereld, dan is het een jetlag wel. Er wordt weleens gezegd dat jetlags en katers beste vrienden zijn omdat ze zo onaangenaam zijn. De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je er op een natuurlijke manier vanaf?

Net zoals een kater kan jij jouw jetlag voorkomen en er weer vanaf komen op een natuurlijke manier. Stop maar gelijk met het maken van drie bakken koffie om wakker te blijven want die heb je niet meer nodig dankzij deze tips.

1. Bereid je voor

Zoek nog voordat je het vliegtuig binnenstapt op hoe laat het is op de plaats van je bestemming en stel je daar alvast op in. Is het in Nederland pas middag maar op de vakantiebestemming al één uur 's nachts? Probeer dan alvast te slapen, zodat je in dat ritme komt. Dit geldt natuurlijk ook andersom: is het in Nederland al bedtijd, maar is het pas middag op de vakantiebestemming? Probeer dan je slaap tegen te gaan en zorg dat je nog even een paar uur wakker blijft. Het beste is om dit een dag voor vertrek te doen. 

2. Hou het bij thee

We hebben last van jetlags als onze biologische klok wordt verstoord. Deze regelt namelijk wanneer we wakker worden en weer gaan slapen. Als we in de lucht hangen en verschillende tijdzones betreden dan verstoort dat ons natuurlijke ritme. Ons lichaam wordt geforceerd om extra te werken om het bij te houden. Wat veel mensen doen, is er een aantal bakken koffie ingooien, zodat we ons dan 'beter' voelen maar dit maakt het in feite nog moeilijker omdat je lichaam in de war raakt. Hou het daarom liever bij thee waar geen cafeïne in zit. En laat trouwens ook de alchol maar staan!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rosie HW (@rosiehw) op

3. Blijf drinken

Wist je dat één van de voornaamste oorzaken van een jetlag uitdroging is? Op grote hoogte is de lucht droger en de airconditioning in het vliegtuig versterkt dat effect. Zorg dus dat je meer drinkt dan je gewend bent. Thee of water is perfect. 

4. Zorg voor beweging

Vooral wanneer je van oost naar west reist, helpt ’t om lichaamsoefeningen te doen. Hoe meer beweging, hoe makkelijker je slaapt. Blijf actief tijdens de vlucht! Ben je in de ochtend jouw bed niet uit te branden? Ook dan kan je bewegen om wakker te worden. Doe een paar oefeningen of ga gewoon een stukje lopen.

5. Pas je zo snel mogelijk aan

De truc is om maar gewoon te doen wat iedereen doet en meegaan in het ritme. Niet echt honger maar iedereen gaat eten? Doe toch mee, al is het een kleine portie. Niet slaperig, maar het is bedtijd? Ga naar bed. Door je zo snel mogelijk aan te passen aan het plaatselijke dag- en nachtritme, beperk je de jetlag. Kun je niet slapen met licht buiten? Verduister de ruimte. Wil je juist wakker blijven terwijl het al donker is? Laat de lichten dan aanstaan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lizzy Perridon (@lizzyperridon) op

6. Eet lichte maaltijden

Ook te zwaar eten heeft invloed op jouw slaap. Probeer een maaltijd in het vliegtuig af te slaan of neem een lichte maaltijd, zoals een salade. Sla de vettige happen het liefste over. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld wat fruit mee op de vliegreis en voorkom die jetlag. 

7. Neem de eerste dag even rust

Kom je net aan op jouw vakantiebestemming en heb je al vijf dingen op de planning staan voor die dag? Je kan die beter verzetten naar een andere dag. Sla die fietstour, het paleisbezoek en het beklimmen van de lokale berg maar over. Hoe je de reis begint is heel belangrijk. Zorg daarom dat je lekker niets hebt ingepland de eerste dag en rust meteen goed uit. Ga heerlijk eten of neem een lekkere massage. 

Beeld: Photo by Ross Parmly on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top