Lifestyle

Dit is hoe je een slechte gewoonte verbreekt

Dit is hoe je een slechte gewoonte verbreekt

We zijn allemaal 'gewoon' mensen dus we hebben allemaal wel een aantal slechte gewoonten. Meestal weten we wel wat we moeten doen, maar lukt het gewoon niet om ermee te stoppen. 

De één rookt, de ander is een full-time nagelbijter en noem maar op. Je wilt ermee stoppen maar toch lukt het je maar niet om het vol te houden of om er überhaupt mee te beginnen om te stoppen. Wat jij nodig hebt zijn een aantal tips om je te helpen een slechte gewoonte af te leren. Hoelang het gaat duren is aan jou, het ligt aan je motivatie en doorzettingsvermogen om het te veranderen.

Als je bijvoorbeeld rookt, zal je erg veel hebben aan de eerste twee tips. Iedereen weet waarom roken zo ongezond is en waarom ze moeten stoppen, maar er kunnen ook onderliggende, persoonlijke redenen zijn waarom mensen roken en waarom het dus niet lukt. 

Zet in kaart waarom je deze gewoonte hebt

Wat zorgt ervoor dat je deze gewoonte hebt? Kijk naar wat voor impact je acties hebben voor jou en de mensen om je heen. Door ze op papier te zetten, is het moeilijker om het te ontkennen of ze te negeren.

Beschrijf hoe het stoppen met deze gewoonte jouw leven en van anderen positief beïnvloedt 

Door zwart op wit te zetten hoe stoppen jouw leven en van je dierbaren positief beïnvloedt, is de drempel lager om ook echt ermee te stoppen. 

Waarom heb je deze gewoonte?

Vraag jezelf af waarom je deze gewoonte hebt. Is het verveling en helpt het om te tijd op te vullen (zoals een social media of Netflix verslaving)? Voel je je minder eenzaam als je constant op social media zit of probeer je hiermee sociale contacten te vermijden? Door het onderliggende probleem te vinden, kan je makkelijker een oplossing zoeken. 

Zoek vervangers

Vind iets anders wat de plek kan innemen van je slechte gewoonte. Grijp je snel naar ongezonde snacks als je je verveelt? Ga dan een stukje wandelen of zet een lekker theetje. Dit zijn 11 gezonde vervangers om gelijk aan te leren.

Stel doelen en beloon jezelf 

Stel doelen voor jezelf op. Wat wil je bereiken en hoe wil je dat gaan doen? Vergeet jezelf niet te belonen en begin met iets makkelijks. Verander bijvoorbeeld je routine voor één dag en beloon jezelf. Daarna doe je dit een paar dagen, een week, enzovoort. Je zal zien dat je wel kan leven zonder je slechte gewoonte. 

Zoek hulp

Er is niks mis met hulp zoeken van een therapeut of vrienden. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen en soms is een extra beetje steun gewoon nodig. 

Hoe graag wil je stoppen?

Ga na hoe graag je eigenlijk wilt stoppen. Wil je het echt zelf of doe je het omdat anderen het zeggen? Als het laatste het geval is, ga je het niet makkelijk volhouden.  

Doorzetten

Hou in je achterhoofd dat wat voor slechte gewoonte je ook hebt, het belangrijk is dat je geduldig bent. Als je al vijftien jaar gewend bent om nagel te bijten is het lastig om het van de één op de andere dag te veranderen. Gun jezelf dus de tijd en herinner je eraan waarom je wilt stoppen. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top