Lifestyle

Maak je garderobe herfstklaar met deze tips van Marie Kondo

Maak je garderobe herfstklaar met deze tips van Marie Kondo

Een nieuw jaar of nieuw seizoen betekent: opruimen! Niemand is beter in opruimen dan opruimgoeroe Marie Kondo en met deze tips is jouw garderobe in no time helemaal klaar voor de herfst. 

Onze kleding kan zich in de loop van de tijd nog weleens flink opstapelen. Soms kopen we items die we überhaupt nooit dragen of na één keer alweer beu zijn en dan hoopt de rommel in je kledingkast zich al snel op. Gelukkig heeft Marie Kondo een methode met een reeks van stappen zodat je alles kan ordenen en de rust in je hoofd weer terugkrijgt. 

Maar waarom opruimen?

Marie Kondo is van mening dat weggooien van overtollige spullen dé sleutel is tot een beter leven. Met haar magische methode ruim je niet alleen je huis op, maar ook je innerlijke zelf. Happiness gegarandeerd dus. Ook hebben we nog een aantal tips voor je hoe je de perfecte garderobe samenstelt. 

Wees streng 

Dat ene jurkje dat je een jaar geleden had gekocht, hangt inmiddels onder de spinnenwebben in je kast. Toch wil je hem niet wegdoen want "ooit ga je hem nog dragen". Weg ermee! Wees streng voor jezelf en gooi alles weg wat je de afgelopen jaren niet hebt gedragen of gebruikt.

Ruim op per categorie 

De beste manier van opruimen is om het per categorie te doen, omdat je zo grondiger opruimt. Begin bijvoorbeeld eerst met de categorie shirts, daarna je broeken, je schoenen enzovoort. Ga bij elk kledingstuk na of je er gelukkig van wordt en of het bij jou past als persoon. 

Maak geen onderscheid tussen een zomer-en winter garderobe 

In de winter hebben we vaak de neiging om onze zomerkleding in dozen te stoppen en onder het bed te schuiven en andersom. Volgens Marie Kondo moet je dit juist niet doen, omdat je al je kleding altijd binnen handbereik moet hebben. 

Vouw je kleding verticaal op

Het klinkt misschien raar, maar zo neemt het niet alleen minder ruimte in beslag, je kunt zo ook altijd al je kleding zien. Bovendien kreukelen je items op deze manier minder omdat je de kreukels veroorzaakt door alles op elkaar te stapelen.

Hangende kleding rangschikken

Marie heeft ook voor het rangschikken van je hangende kleding tips. Je moet je kleren zo ophangen dat ze aan de rechterkant 'omhoog' gaan. Dus aan de linkerkant hang je de zwaardere en langere items en aan de rechterkant de lichtere en kortere items. De items met een donkere kleur hang je links en die met lichtere kleuren hang je rechts. Deze tip is voor een nette en overzichtelijke kledingkast wat zorgt voor rust. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door KonMari (@konmari.co) op

Kies bepaalde plaatsen voor opslag

Keep it simple: hou het bijvoorbeeld bij dozen en lades. Dit zijn prima ideeën om je spullen in te sorteren. Kies daarom liever niet voor gecompliceerde opslagsystemen, omdat deze alleen maar chaos creëren. Hoe eenvoudiger, hoe beter.

Dus, aan de slag! Veel plezier en onthoud: wees niet te sentimenteel, gooi spullen weg. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door KonMari (@konmari.co) op

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top