Haarverzorging

Deze 15 voedingsmiddelen zorgen ervoor dat jouw manen razendsnel groeien

Deze 15 voedingsmiddelen zorgen ervoor dat jouw manen razendsnel groeien

Haar dat snel groeit, wie wil dat nou niet? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je manen gezond te maken en laten die nou net ook een positief effect hebben op je huid en nagels. Win-win, zeggen wij! Naast dat je genoeg moet drinken en een goede nachtrust belangrijk is, heeft je dieet ook een groot effect op je haar.

Wat je moet eten om zo gezond mogelijke lokken te hebben die razendsnel groeien? Er zijn vijftien voedingsmiddelen die supergoed zijn voor je haar en die we je dus kunnen aanbevelen.

1. Avocado

We weten allemaal dat avocado's gezond zijn maar wist je ook dat je haren (en huid en nagels) er superblij van worden? Avocado bevat een hoop vitamine E en dat beschermt cellen tegen vrije radicalen waardoor je haar sneller kan gaan groeien. Nog meer reden om voor die extra avocado te gaan bij je lunch.

2. Noten en zaden

Ben jij één van de weinigen die helemaal niet van avocado houdt? Dan moet jij je heil zoeken bij noten en zaden. Deze zitten namelijk ook vol met vitamine E. Vooral zonnebloempitten zijn een goede keuze want hier zit in verhouding het meeste van de vitamine in. 

3. Boullion van botten

Dol op soepjes? Trek dan een bouillon van botten als jij je haar een boost wil geven. Een bot zit namelijk vol met collageen wat ontzettend goed is voor je haar. Collageen komt van nature al voor in onze manen wat ervoor zorgt dat het sterk is maar meer is altijd welkom. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat collageen haargroei kan bevorderen. 

4. Spinazie

De groene bladgroente zit vol met ijzer en dat is iets wat je haar echt nodig heeft. IJzer zorgt er namelijk voor dat zuurstof beter opgenomen wordt door het lichaam. Heb je veel bloedverlies tijdens je menstruatie? Zorg er dan zeker voor dat je genoeg ijzerrijke voedingsmiddelen binnenkrijgt. Bietjes zijn trouwens ook een goede bron van ijzer.

5. Eigeel

Eigeel bevat een hoop choline en biotine wat goed is voor een gezonde huid en haargroei. Biotine kun je tegenwoordig ook als supplement aanschaffen maar vaak is de dosering ervan zo laag dat het weinig zoden aan de dijk zet. Eigeel eten is dus de beste optie!

6. Zalm

We weten allemaal dat zalm reuze gezond is dankzij de omega-3 oliën die daarin zitten maar deze vis bevat ook een hoop biotine. Daarnaast is bewezen dat visolie ervoor kan zorgen dat je manen sneller lang worden. 

7. Zoete aardappel

Wil je biotine binnenkrijgen maar eet je geen dierlijke producten? Dan biedt zoete aardappel een uitkomst voor jou. Bovendien zit er ook nog bèta-caroteen in wat je lichaam omzet naar vitamine A en laat dat nou net heel goed zijn voor een gezonde hoofdhuid. Te veel vitamine A is overigens ook niet goed: dit kan juist voor haaruitval zorgen. Let er dus op dat je dieet gebalanceerd is én je supplementen niet overbodig zijn. 

8. Rundvlees

Rundvlees en lamsvlees zitten net als spinazie en bietjes vol met ijzer. Ga bij voorkeur voor de minder vetrijke stukken vlees en eet vooral niet meer dan dat je werkelijk nodig hebt op een dag. Te veel vlees eten is namelijk niet positief voor je lichaam, het milieu en de dieren zelf natuurlijk.

9. Aardbeien

Bij vitamine C denk je automatisch en citrusvruchten maar in aardbeien zit ook een hoop van het goedje. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam collageen aanmaakt wat je beschermt tegen vrije radicalen door de zon en luchtverontreiniging. 

10. Pompoenzaad

Dit lekkere pitje zit vol met zink en dat bevordert de haargroei. Niet zo dol hierop? Dan kun je ook gewoon spinazie of rundvlees eten: daar zit namelijk ook zink in. 

11. Oesters

Je vindt het heerlijk op of je vindt het niks: oesters. Gooi jij met gemak twaalf naar achteren? Dan heb je geluk want het schelpdier zit vol met ijzer en zink. 

12. Sinaasappels

Net als aardbeien is dit natuurlijk een supergoede bron van vitamine C. Of je ze nou perst of gewoon opeet: een sinaasappel is altijd een goede toevoeging aan je dieet. 

13. Paprika

Wist jij al dat paprika ook vol zit met vitamine C? Vooral de rode bevatten veel van het goedje. Paprika's zijn lekker bij vrijwel elke warme maaltijd of snijd er gewoon eentje om tussendoor weg te knabbelen: het is namelijk ook een heerlijke en gezonde snack!

14. Bonen

Proteïne is superbelangrijk om je haar, botten, nagels en huid gezond te houden. Zeker als je niet zoveel vlees of helemaal geen dierlijke producten eet, bieden bonen een uitkomst. Krijg je te weinig proteïne binnen? Dan zul je na twee of drie maanden haaruitval krijgen en dat wil je natuurlijk niet!

15. Quinoa

Klaar met bonen en wil je toch geen vlees eten? Graanproducten als quinoa zijn dan een goede optie om je lichaam te voorzien van proteïne. 

Beeld: Getty Images en Photo by Brooke Lark on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top