Lifestyle

Dit is waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt

Dit is waar je op moet letten als je een tweedehands auto koopt

Kijk over schoenen, tassen en make-up weet ik alles maar als ik een auto zou moeten kopen, dan heb ik simpelweg geen idee waar ik op moet letten. Of de auto er netjes uitziet is natuurlijk belangrijk maar er zijn vast nog meer punten waar je bij stil moet staan bij het aanschaffen van een tweedehands exemplaar.

Even wat onderzoek doen voor zo'n belangrijke aankoop, kan absoluut geen kwaad. Daarom hier de belangrijkste punten waar je op moet letten als je een tweedehand auto aanschaft.

1. Weet wat je behoeftes zijn

Hoeveel mensen moeten er comfortabel zitten in de auto? Heb je kinderen en zo ja hoe oud zijn deze? Kun je een kinderstoeltje makkelijk bevestigen en is de auto voorzien van Isofix aansluitpunten? Hoe zit het met brandstofverbruik? Welke veiligheidsvoorzieningen zijn er? Hoeveel ben je kwijt aan wegenbelasting? Zo maar even wat punten die net zo belangrijk zijn als hoe mooi de auto is en hoe fijn deze rijdt. 

2. Sta stil bij waar je de tweedehands auto koopt

Een BOVAG dealer biedt nou eenmaal meer zekerheid dan een particulier of een autohandelaar zonder dit keurmerk. Het nadeel hiervan is wél dat auto's duurder zijn bij een verkoper met BOVAG. 

3. Maak een uitgebreide proefrit 

Door met de auto te rijden op verschillende soorten plekken (denk aan de snelweg, binnen de bebouwde kom maar ook op provinciale wegen), merk je goed of de auto fijn rijdt. Check of alle knoppen nog werken, hoe het zit met de slijtage aan de binnenkant en buitenkant van de auto - vergeet de wielen niet - en test of je comfortabel kunt zitten in de auto en goed zicht hebt. Zeker weten wat de staat is van een auto? Regel dan een aankoopkeuring. Naast dat jij als koper verplicht bent om de auto te controleren op mankementen, is de verkoper overigens verplicht om deze te melden. Vraag hier dus zeker naar!

4. Check hoe het zit met de kilometerstand en de onderhoudshistorie

Vraag of er informatie is over de onderhoudsgeschiedenis van de auto. Vaak is hier een boekje van beschikbaar, soms in digitale vorm. Het is daarnaast verstandig om de kilometerstand te checken. Noteer de huidige stand en controleer bij het RDW wat hun laatstgenoteerde gegevens zijn. Het is verstandig om de tellerstand in de koopovereenkomst vast te laten leggen. Als deze toch niet correct blijkt te zijn, kun je de verkoper hier op juridische wijze op aan laten spreken. 

5. Onderhandelen maar!

Wil je de auto hebben? Dan is het tijd voor de onderhandeling. Uit eigen ervaring weet ik dat er niet op alle plekken te discussieren is over de prijs van een tweedehands auto - bijvoorbeeld bij grote bedrijven waar voormalige lease auto's verkocht worden - maar het proberen kan zeker geen kwaad. Voordat je gaat onderhandelen, is het verstandig om te kijken wat de auto waarschijnlijk waard is. Dit kan bijvoorbeeld bij de Autokoerslijst. Is er niks van de prijs af te halen? Kijk dan of je iets anders kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan een langere garantietermijn, een nieuwe auto, winterbanden of de volgende onderhoudsbeurt. 

6. Koopovereenkomst

Het is verstandig om in de koopovereenkomst de leveringstermijn op te nemen. Komt de BOVAG verkoper deze afspraak niet na? Dan heb jij het recht om van de aankoop af te zien. Laat dit overigens wel schriftelijk weten. Sta er ook bij stil dat garantie niet vanzelfsprekend is bij de aankoop van een auto bij een dealer. Informeer daarom naar de voorwaarden en laat deze opnemen in de koopovereenkomst. 

7. Kentekenbewijs

Als je nu een auto koopt, krijg je een kentekenkaart - die er hetzelfde uitziet als een pasje - thuisgestuurd. Daarnaast krijg je een tenaamstellingscode die bestaat uit 9 cijfers. Bewaar deze goed want als je dit kwijt raakt dan is het prijzig om een nieuwe aan te vragen. De code is verdeeld in twee stukken: de eerste 4 cijfers krijg je mee bij de aankoop en de laatste 5 cijfers krijg je samen met de kentekenkaart opgestuurd. 

Tot slot

Vergeet niet de auto op tijd te verzekeren anders kun je in de problemen komen. Nieuwsgierig wat voor opties er qua autoverzekeringen zijn? Neem dan hier eens een kijkje

 

Beeld: Photo by Nate Johnston on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top