Health

Dit is hoe slecht het drinken van 'light' frisdanken écht is

Dit is hoe slecht het drinken van 'light' frisdanken écht is

Tijdens warm zomerweer is het lekker om even een verfrissend en zoet drankje te drinken. Enter light frisdrank, zeker als je op calorieën let. 'Dieet' versies van klassieke frisdranken werden in de jaren vijftig op de markt gebracht en het leek in eerste instantie de perfecte uitkomst voor mensen met diabetes of die om andere redenen op suikerinname wilden letten.

Nu is het al een tijdje bekend dat kunstmatig gezoete frisdranken hélemaal niet zo een goede keuze blijken te zijn. Maar hoe slecht is het nu werkelijk? Light frisdranken zijn niet alleen slecht voor je hart, ook kunnen ze hoofdpijn veroorzaken en uiteindelijk zelfs voor gewichtstoename zorgen. Door synthetische zoetstoffen kunnen bovendien ontstekingen in het lichaam ontstaan en ze schijnen zelfs de kans op kanker te laten toenemen. 

Het misleidende aan light frisdranken is dat het een gezondere optie lijkt te zijn doordat er minder calorieën in zitten. Naast de zoetstoffen als aspertaam en sacharine zijn er vaak vitamines toegevoegd om het gezonde imago te boosten. En dat terwijl het natuurlijk geen vervanger is voor écht voedende dingen.

Onze tip? Maak zelf een verfrissend drankje door water te combineren met munt, gember, komkommer en fruit en te serveren met flink wat ijs. Heus, een light drankje eens per twee weken kan geen kwaad maar let er wel op dat het niet een dagelijks ding wordt. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top