Interior

Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten bij het inrichten van een nieuw huis

Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten bij het inrichten van een nieuw huis

Hoewel kleine details een woning gezellig kunnen maken, is het de basis van een huis wat goed moet zijn. Als je gaat verhuizen of van plan bent om je stulpje grondig onder handen te nemen, dan is het dus aan te raden om flink wat aandacht te besteden aan dingen waar je wel even aan vast zit.

Er zijn een vijftal basiselementen in een woning die belangrijk zijn: hier moet je immers de woning verder mee opbouwen. Het zijn vaak dingen waar je flink wat geld aan uitgeeft dus het is goed om een duidelijke richting te kiezen en te gaan voor kwaliteit. 

1. De vloeren

De vloer van een woning is misschien wel één van de belangrijkste elementen. Deze heeft namelijk een grote invloed op de uitstraling van de ruimte en moet ook nog prettig zijn in gebruik én fijn aanvoelen. Ga op Pinterest op zoek naar vloeren die je mooi vindt en kijk goed naar wat de karakteristieken hiervan zijn. Je kunt bijvoorbeeld verliefd zijn op parket maar als je niet zo nauwkeurig bent met schoonmaken of een enorme kluns bent en alles uit je handen laat vallen, is het niet aan te raden. Is het huis nu nog voorzien van tegels of een andere vloer die je niet mooi vindt? Dan zijn Rigid vloeren misschien wat voor jou. Het voelt warm aan de voeten, dempt geluid, is net als laminaat makkelijk te leggen en ideaal voor in de badkamer of keuken. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Makeahome.nl (@makeahomenl) op

2. Verlichting

Mensen onderschatten vaak de invloed van verlichting op een ruimte en dat is zo zonde. De hoeveelheid lampen, waar ze staan, de lichtsterkte en de vorm hebben grote gevolgen voor de sfeer in een kamer. Basislampen kun je altijd gebruiken maar deze zijn wel wat saai. Weet je al wat voor kant je op wilt gaan met de woning of een specifieke kamer? Kies dan voor één blikvanger in de vorm van een lamp per ruimte. Industriële lampen hebben bijvoorbeeld een stuk meer uitstraling dan een simpele plafoniere van de bouwmarkt. Het rauwe karakter zorgt meteen voor een stuk meer sfeer die op kan gaan in de omgeving, die bijvoorbeeld ook een industriële touch heeft, of juist daarmee een fijn contrast biedt. 

3. Wanden

Oude huizen hebben vaak andere wanden dan nieuwbouwwoningen. Sta hierbij stil als je aan de slag gaat met de ruimtes. Terwijl oude woningen misschien gaten in de muur hebben die opgevuld moeten worden, kunnen de wanden van nieuwbouwwoningen nog gaan scheuren omdat ze niet helemaal gedroogd zijn. Ook de kleur en het patroon die je kiest, hebben een grote invloed op de ruimte. Ga je voor kalkverf of verf met een zijdeglans? Ga je voor verf die afneembaar is of een reguliere variant? Neem je behang met reliëf, een printje of juist een glad behang? Er is zoveel om uit te kiezen!

4. Raambekleding

Afhankelijk van het soort raam en je smaak, kun je kiezen voor raambekleding. Wij houden het meeste van gordijnen van het plafond naar de vloer of shutters maar dat is niet voor iedere ruimte of ieder budget de juiste optie. Het enige wat we wel met klem willen meegeven, is dat het juist opmeten van de raampartij een groot verschil kan maken. Bij het bestellen van raambekleding gaat het toch vaak mis en dat zou zonde zijn!

5. Meubels

En in dit geval hebben we het voornamelijk over de grote dingen. Een bank, een bed, de eettafel en een flinke kast zijn dingen die van grote invloed zijn op de ruimte en op de portemonnee. Kies dus bewust voor iets wat enorm tijdloos is of een stuk wat goed te combineren is en waar je al jaren verliefd op bent. Kleine meubels zoals bijzettafels en accessoires zijn immers sneller te vervangen dan deze grote stukken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Makeahome.nl (@makeahomenl) op

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top