Health

Dit zijn vier tips om fijn wakker te worden van een powernap

Dit zijn vier tips om fijn wakker te worden van een powernap

Soms is de gelegenheid er en vragen je hoofd en je lichaam erom: het doen van een powernap. Een snel slaapje zou ervoor kunnen zorgen dat je focus en prestatie zich verbeteren maar dan moet je het wel op de goede aanpakken.

Het vervelende is dat je na het doen van een powernap lang niet altijd opstaat met een uitgerust gevoel. Wij hebben juist vaak dat we naderhand helemaal niet lekker in ons vel zitten en dat was natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Er zijn gelukkig een aantal trucs om wél een fijne powernap te doen. 

1. Zorg voor een fijne slaapomgeving

Net zoals bij het slapen gaan in de avond, is je slaapomgeving tijdens het doen van een powernap van grote invloed. Zet elektronica uit en leg je telefoon weg (in slaapmodus bij voorkeur) en zorg dat de ruimte rustig, donker en koel is. Als je een powernap wilt doen terwijl je thuis bent, ga dan in bed liggen in plaats van bijvoorbeeld op de bank. Ben je niet thuis? Zorg dan dat je een plek hebt waar je rustig kunt liggen, maak het zo donker mogelijk en blokkeer omgevingsgeluid door bijvoorbeeld oordopjes of white noise te gebruiken. 

 

2. Houd een slaap van 20-30 minuten aan

Wakker worden uit een powernap om je juist daarna nog beroerder te voelen: dat willen we natuurlijk niet. Houd daarom een slaapduur van 20 tot 30 minuten aan. Door daarna wakker te worden, voorkom je dat je in een diepe slaap valt waar het moeilijker van is om op te staan. Wil je toch wat langer slapen en heb je de mogelijkheid daartoe? Ga dan voor 90 minuten. Na anderhalf uur heb je een volledige 'slaapcyclus' doorgemaakt en raak je weer in een wat lichtere slaap waar je dus makkelijker uit wakker wordt. 

3. Overweeg of gepland powernappen iets voor jou is

Sommige mensen hebben al veel voordeel van af en toe een powernap doen. Dit is het type mens dat doorgaans genoeg energie heeft en zich alleen af en toe moet overgeven aan het slaperige gevoel. Heb je een chronisch energietekort gedurende de dag én heb je de gelegenheid om dagelijks een powernap te doen (mama's van kinderen die nog een middagslaapje doen: we hebben het ook tegen jullie!)? Dan is het goed om deze te plannen. Houd een vast tijdstip aan gedurende de dag om even je ogen dicht te doen; bezigheden in huis doe je gewoon erna. 

4. Powernaps zijn geen vervanging voor een goede nachrust

Het is belangrijk om elke nacht 7-9 uur te slapen. Doe je dit niet en denk je de schade overdag wel in te kunnen halen met behulp van een powernap? Dan heb je het bij het verkeerde eind. Je moet namelijk geen compromissen stellen met je slaap gedurende de nacht. Heb je moeite om 's nachts in slaap te komen? Dan kunnen slaapjes gedurende de dag er zelfs voor zorgen dat je het nog lastiger krijgt in de avond...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Slip Silk Pillowcase (@slipsilkpillowcase) op

Beeld: Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top